latinica  ћирилица
05/10/2022 |  11:09 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Захтјев ПДП-а и СДС-а опасан, а не само бесмислен

Захтјев за поништавање избора који подносе ПДП и СДС, веома је опасан, а не само безуман и бесмислен, јер је очито да је усмјерен на поништавање изборне воље грађана Републике Српске, рекао је савјетник српског члана Предсједништва Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија за Срну каже да је жалосно што су Јелена Тривић, Бранислав Бореновић, ПДП и неки функционери СДС-а спремни зарад спашавања властитих позиција у странци изазивати опасну кризу у самој Републици Српској, делегитимисати изборни процес, те тиме слабити позиције Српске.

Према његовим ријечима, чак и када би се потпуно избрисао резултат из Добоја и Зворника, као да тамо избори уопште нису одржани, кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик и даље би имао недостижну предност од око 15.000 гласова.

- Значи, не постоји начин да било која изборна неправилност у овим изборима, ако их је и било, може утицати на Додикову убједљиву побједу, па се сав овај циркус опозиције своди само на спашавање властитих страначких позиција кроз покушај поништавања и прекрајања несумњиве изборне воље грађана Републике Српске - истакао је Тегелтија.

Додао је неколико разлога због чега се руководство ПДП одлучило за врло опасно и безумно поступање, да прављењем кризе изврше притисак на Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ како би се поновили избори за предсједника Републике Српске.

- Први лежи у чињеници да су током изборне ноћи направили колосалну срамоту и себи и странцима и сада желе да оправдају тај свој поступак и некако заглуше критике јавности које иду до исмијавања, тако што ће фабриковати изборну кризу. Други разлог је колосални пораз који су доживјели на свим изборним нивоима усљед којег би морали сносити страначку одговорност - навео је Тегелтија.

Он је додао да је циљ прибјегавања таквим безумним поступцима да се рефокусирањем јавности са те чињенице на наводну изборну крађу изврши спашавање властитих позиција у странци.

- Трећи разлог је тражење шансе и испитивање реакције јавног мњења у покушају евентуалне `уличне промјене власти`, наранџасте револуције по узору на Мајдан у Украјини - нагласио је Тегелтија.

Он констатује да је подношење жалби и приговора у изборном процесу легитимно и законско право сваког изборног субјекта, да се у сваким изборима свугдје у свијету, па тако и у БиХ, дешавају изборне неправилности које могу довести до понављања избора на мјесту на којем су утврђене.

- Само подношење жалби и приговора је редован процес и ту нема ништа спорно. Изборне неправилности, када их и има, не могу да доведу до понављања комплетних избора, сем уколико су толике да утичу на комплетан изборни резултат, а разлика од 30.000 гласова је толика да се не може оспоравати са појединачним бирачким мјестима из понеког села или учионице - закључио је Тегелтија.

Предсједници СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић најавили су да ће данас предати ЦИК-у БиХ захтјев за поновно бројање гласова за ниво предсједника Републике Српске.