latinica  ћирилица
05/10/2022 |  12:03 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Деђански: Опозиција унапред припремила терен за протесте

Одлука опозиције у Републици Српској да прије времена објави побједу свог кандидата за предсједника Српске Јелене Тривић показала је да они знају да на изборима нису прошли онако како су очекивали и тиме покушавају да унапријед припреме терен за протесте, оцијенио је политички аналитичар Стевица Деђански.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Коментаришући тврдње опозиције да је на изборима у недјељу, 2. октобра, покрадено од 70.000 до 100.000 гласова, Деђански је за Срну навео да ће свако видјети да у причи опозиционара нешто не штима, јер су прво поручили да су побиједили, а потом да су покрадени.

- То значи да су лагали онда или сад, или да лажу и онда и сад, што је врло вјероватно. Једноставно, они не знају како да оправдају изборни пораз, и то не грађанима, него онима којима су обећали да ће да побиједе, па их вјероватно ти сада терају да излазе на улице да протестују - сматра Деђански.

Осврћући се на за сутра у Бањалуци најављени протест опозиције, Деђански каже да опозиционаре треба пустити да шетају јер "ко губи има право да се љути".

- То је њихово право. Ко губи има право да се љути. Истина, протести су матрица преко које се изазивају револуције. То су пробали да ураде и у Србији, али је Србија успјела то да пренебрегне тако што је пустила да насилници покажу да су насилници - изјавио је Деђански.

Према његовој оцјени, не би требало одговарати силом, осим у случају угрожавања људских живота или институција.

- Само нека шетају, нека протестују. Живот иде даље, а Српска ће да опстане. Бориће се и даље за права Срба, а они нека пробају следећи пут. Можда ће их пустити да преваре народ, али овај пут нису успјели - каже Деђански.

Он је указао да опозиција, која је говорила да ће да ради у интересу Републике Српске, треба да се запита да ли ико нормалан у овом времену притисака на Републику Српску и Србију може да прави нови хаос.

Представници опозиције најавили су да ће данас у Сарајеву предати ЦИК-у приговоре и захтјев за поновно бројање гласова на свим бирачким мјестима за ниво предсједника Републике Српске, а за сутра у Бањалуци протест.