latinica  ћирилица
05/10/2022 |  12:13 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

"Бањалучанке" на хорском такмичењу у Барселони

Женски камерни хор "Бањалучанке" учествоваће сљедеће седмице у Барселони на Међународном хорском такмичењу који ће окупити више од 30 хорова из 23 земље.
Камерни хор Бањалучанке - Фото: РТРС
Камерни хор БањалучанкеФото: РТРС

Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића на овом значајном међународном такмичењу које се одржава од 12. до 17. октобра, "Бањалучанке" ће наступити као једини представник Републике Српске и БиХ.

Матовић је Срни рекао да ће чланови овог хора дати свој максимум, као и увијек до сада, те да са нестрпљењем очекују одлазак у Шпанију.

- Као и увијек до сада, даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора. Имајући у виду број земаља учесница и квалитет пријављених ансамбала, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и Републике на једном оваквом такмичењу - истакао је Матовић.

Он је напоменуо да је ово прво велико такмичење на којем "Бањалучанке" учествују након "ковид паузе", тако да ће већим бројем чланова ово бити дебитантски такмичарски наступ.

- Није нам толико битан резултат, колико жеља да се хорови и хорска музика коначно врате својим редовним активностима и `старој нормалности`- рекао је Матовић.

У претходних десет година Хор "Бањалучанке" остварио је најзначајније резултате у својој историји, освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Венецији, Малти, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, Каламати, два олимпијска сребра освојена су на хорским олимпијадама у Кини и САД.

Највећи успјех у историји хора представља освајање три узастопне олимпијске златне медаље на Свјетским хорским Олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.

Захваљујући овим резултатима Женски камерни хор "Бањалучанке" уврштен је на ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур – Музика мунди".