latinica  ћирилица
05/10/2022 |  12:13 ⇒ 18:09 | Аутор: РТРС

На ЕТФ-у отворена рачунарска лабораторија (ВИДЕО)

На бањалучком Електротехничком факултету отворена је рачунарска лабораторија.
Рачунари - Фото: РТРС
РачунариФото: РТРС

У години у којој овај факултет обиљежава велики јубилеј, 60 година постојања, ово је десета учионица која је у потпуности реконструисана уз подршку пријатељских комапнија које запошљавају највећи број дипломаца.

На радост студената факултета који не само да нема незапослених дипломаца, већ су конкурентни у бројним свјетским компанијама, од данас је на располагању нова рачунарска лабораторија. Са 17 рачунара и софтерима најновије генерације, реновирана је уз подршку компаније Ланако.

- Заиста је лијепо радити у новом обновљеном окружењу, ја завршавам факултет у старим просторијама факултета и дивим се новим генерацијама јер ће они моћи да уче у једном оваквом окружењу које ће да их инспирише и подстиче да много више раде и стварају - навела је Јелена Мачкић, студент 4. године и потпредсједница Савеза студената Електротехничког факултета у Бањалуци.

- У најбрже растућој ИКТ индустрији важно је пратити трендове. Зато је важна подршка пријатеља факултета - комапнија које запошљавају инжењере електротехнике.

Од 350 запослених у Ланаку, више од 200 су инжењери.

- Потребна једна синергија како приватног реалног сектора, тако и факултета. Реално ми сви заједно морамо пуно прије него што је тај кадар потребан да улажемо у њега, како наше вријеме тако знање и новац и само у тој синергији колико она буде јака, толико ће бити добар и резултат - рекао је Драхан Нинић, менаџер Сектора за развој пословања у компанији Ланако

Ово је десета учионица која је у потпуности рекоструисана и опремљена по најновијим стандардима. Користиће је студенти смјера Рачунарство и информатика за развој софтвера.

- Ради се о изузетно вриједној донацији. Значи није у питању само опрема, причамо о комплетно реновираној лабораторији која укључује и грађевинске радове, измјењено је све са потпуно новом пратећом опремом - навео је Зоран Ђурић, декан Електротехничког факлтета Универзитета у Бањалуци.

Електротехнички факултет 25. новембра обиљежава јубилеј - 60 година постојања. До тада, сви планирани радови на адаптацији и реконструкцији лабораторија и учионица биће завршени.