latinica  ћирилица
05/10/2022 |  13:30 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Никола Ожеговић боравио у Руској Федерацији; Учествовао у Међународној школи историје (ФОТО)

Никола Ожеговић, виши асистент на Студијском програму историје Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци, боравио је од 30. септембра до 5. октобра 2022. на Уралском федералном универзитету "Борис Николајевич Јељцин" у Јекатеринбургу, гдје је учествовао у Међународној школи историје.
Никола Ожеговић -
Никола Ожеговић

Школу је организовало Министарство иностраних послова Руске Федерације, у сарадњи са више државних агенција. У раду школе учествовало је око 150 универзитетских наставника, сарадника и студената хуманистичких и друштвених наука из 38 земаља.

Ожеговић, који је био једини учесник из Републике Српске и са Универзитета у Бањалуци, одржао је предавање на руском језику "СССР и Вторая мировая война в Югославии (1941–1945)“.

Он је разговарао са Јулијом Запаријом, начелником Одјељења за научни рад и иновације, о могућностима сарадње која би обухватила заједничке пројекте из српске и руске историје.

Прије учешћа на Међународној школи историје у Јекатеринбургу, Ожеговић је провео мјесец дана на Државном институту руског језика "А. С. Пушкин" у Москви.

Током боравка у руској престоници он се сусрео са академиком Еленом Гусковом, иностраним чланом Академије наука и умјетности Републике Српске, Евгенијем Кожокином, деканом Факултета за међународне односе Руског државног универзитета хуманистичких наука, Андрејем Едемским из Института за словенске студије Руске академије наука, Игнатијем Шестаковим, представником Руске православне цркве, Ројем Медведевом, писцем и дисидентом из периода СССР-а и Сергејом Бабурином, предсједником Међународног словенског савјета, некадашњим чланом Државне думе и бившим ректором Руског државног универзитета економских наука.

Никола Ожеговић посјетио је и Фонд за јавну дипломатију "А. М. Горчаков".

Током ове посјете, он је разговарао са угледним руским научницима и интелектуалцима о сарадњи на пољу историје, теологије и међународних односа, а контакте и сусрете са њима остварио је посредовањем и по препоруци Горана Латиновића.