latinica  ћирилица
05/10/2022 |  14:10 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: Најава протеста - покушај неколицине опозиционара да се додворе странцима

Најава протеста опозиције у Републици Српској представља јасну поруку да се жели напасти суверенитет изборног процеса и парализовати институције због неколицине која жели да се додвори представницима дијела међународне заједнице и неким страним амбасадорима у БиХ, сматра члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac) -
Сташа Кошарац (Фото: twitter.com/StasaKosarac)

Кошарац напомиње и да се тиме жели показати да се изборни резултати у Републици Српској не могу спровести.

- Не знам да ли су смијешни или жалосни јер имају потпуно аутистично политичко кретање, с обзиром на чињеницу да су грађани Републике Српске, на достојанствен начин, кроз изборни процес дали мишљење о кандидатима - изјавио је Кошарац.

Он је подсјетио да је кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик убједљиво побиједио противкандидата из опозиције Јелену Тривић, те да чак и јучерашње обраћање члана Предсједништва ПДП-а Драшка Станивуковића иде у правцу да дио структуре ПДП-а прихвата изборни резултат.

- То говори у прилог да у ПДП-у и СДС-у постоје смутљивци који желе да у Републици Српској, по агенди међународне заједнице, направе проблеме, протесте и немире, те да на тај начин покажу досљедност агенди коју су креирали странци у БиХ. Тиме кажу да су спремни да учине све како би дестабилизовали Републику Српску - рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да најава протеста, прије свега, представља потребу појединаца из опозиције да наставе са спровођењем агенде међународне заједнице и страних западних амбасада у БиХ, с циљем да се пошаље порука да у Републици Српској нешто није у реду.

- У Републици Српској је све у реду. Изборни процес је протекао на демократичан начин и грађани Републике Српске су на достојанствен начин дали своје мишљење о кандидатима и израбрали Милорада Додика за предсједника Републике Српске, Жељку Цвијановић за српског члана Предсједништва БиХ. Наравно, поражени имају право да се љуте, али не могу на такав начин да нападају суверенитет Републике Српске - рекао је Кошарац.

Рекао да Република Српска има суверенитет у изборном процесу који желе да нападну поједини представници из опозиције.

- Чуо сам да је неко заговарао да се догоди 6. октобар у Републици Српској. Ти јој људи не мисле добро. Сви заједничким напорима из различитих структура треба да будемо мотивисани развојем институција и сваког другог капацитета Републике Српске, а не да нападамо институције, правимо протесте и вршимо оне политике које су у интересу међународног фактора у БиХ. Видљиво је да дио међународног фактора у БиХ жели нестабилну Републику Српску - указао је Кошарац.

Кошарац је напоменуо да у Федерацији БиХ /ФБиХ/ постоји низ проблема свакодневно, као и на нивоу институција БиХ.

Он је нагласио да они који најављују протесте, односно, "неке 6. октобре", нису избор грађана и показује да су на платном списку међународне заједнице и нису добронамјерни према Републици Српској.

"Ови резултати су избор грађана Републике Српске и ми смо поносни на то да је то избор грађана, а не дијела међународне заједнице", рекао Кошарац.

Кошарац се осврнуо на изјаву почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића, који је позвао међународни фактор да реагује, напомињући да је ријеч о човјеку који је заговарао политике које су биле креиране у прозападним амбасадама у БиХ, формалним и неформалним глобалистичким организацијама.

- Знамо да је Иванић међународни играч и шта друго од њега очекивати када је сваки пут био поражен у изборном процесу од Милорада Додика? - рекао је Кошарац.

Он је навео да су Иванићеви захтјеви за понављање избора и оспоравање изборних резултата јалова посла, која се могу окарактерисати као потреба да буде видљив у међународним круговима, с поруком да није одустао од задатака који му је наметнуо међународни фактор у БиХ.

Кошарац сматра да у СДС-у и ПДП-у постоје врло кредибилни људи који препознају лоше намјере предсједника тих партија Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића и њихов напад на изборну вољу грађана Републици Српској и црну мрљу у изборном процесу.

- Вјерујем да постоје структуре у СДС-у и ПДП-у које ће и на овим протестима тражити оставку Шаровића и Бореновића - рекао је Кошарац.

Представници опозиције најавили су да ће данас у Сарајеву предати ЦИК-у приговоре и захтјев за поновно бројање гласова на свим бирачким мјестима за ниво предсједника Републике Српске, а за сутра у Бањалуци протест.