latinica  ћирилица
05/10/2022 |  14:30 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Наставити развијати и унаприједити образовни систем (ВИДЕО)

Унаприједити и наставити развијати образовни систем Републике Српске, побољшати материјални статус запослених у области образовања, ово је речено на првој конференцији "Учитељ за бољу будућност Српске", која је организована поводом обиљежавања Свјетског дана учитеља.
Kонференцијa "Учитељ за бољу будућност Српске" - Фото: РТРС
Kонференцијa "Учитељ за бољу будућност Српске"Фото: РТРС

Послије улоге родитеља за дијете у васпитном и образовном процесу, друго мјесто заузима учитељ.

Динамичан,одговоран али с друге стране јако лијеп позив. Овим ријечима Божица Глигорић описује улогу учитеља у којој је она пуних 13 година.

- Учитељи не само да уче, они васпитају, савјетују и изводе на пут младе генерације. Учитељ сваком својој ријечју ,дјелом цијелом својом појавом васпитно дјелује на младе генерације - навела је Божица Глигорић, учитељ у ОШ "Досител Обрадовић", Добој.

Побољшати материјални и социјални статус запослених у образовању,јер би на тај начин осигурали просперитетну будућност Републике Српске,за ово се залажу представници Синдиката.

- Морамо водити рачуна о могућем технолошком вишку, да сваком просвјетном раднику, учитељу нађемо посао не само као час који је до сад превладавао у норми наставника - истакао је Драган Гњатић, предсједник Синдиката.

- Ми као министарство на просвјетне раднике гледамо као цјелину јер то и јесу. Сигурна сам да ћемо политикама развоја образовања у сарадњи са Синдикатом наставити унапрједјивати обратовни систем - додала је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

У протекле четири године у области високог образовања и студентског стандарда седам пута мијењани су прописи који се односе на област финансирања запослених у овој области.

- Сада на крају мандата имамо ситуацију да су плате у области високог образовања повећане у просјеку за 50 одсто и подсјетићу да је то рађено у готово немогућим условима - рекао је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

На Свјетски дан учитеља који се обиљежава сваке године 5. октобра поручено је да образовање стуб који гради добре људе и будуће стручњаке.