latinica  ћирилица
05/10/2022 |  14:33 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Арнаутовић: Захтјеви за поновно бројање преурањени

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић изјавио је да је било какав захтјев за отварање врећа и поновно бројање гласова преурањен јер, према Изборном закону БиХ, ЦИК тај процес почиње тек након што утврди резултате.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Арнаутовић је подсјетио да Изборни закон предвиђа двије правне ситуације, а прва је утврђивање изборних резултата, а друга је потврђивање изборних резултата који су коначни и који се објављују у Службеном гласнику БиХ.

- Све док не утврдимо изборне резултате, ми не можемо говорити о овом другом процесу - истакао је Арнаутовић за Срну и поручио да ће ЦИК у свему поступити у складу са овлаштењима која му је дао Изборни закон БиХ.

Он је навео да је ЦИК запримио већи број приговора на ток изборног процеса на више бирачких мјеста, а према садашњој евиденцији, то је око 1.000 бирачких мјеста у 70 општина и градова у БиХ.

Арнаутовић је поручио да ће сваки захтјев бити помно размотрен, рачунајући најављену жалбу опозиције из Републике Српске – ПДП-а и СДС-а.

Предсједници СДС-а и ПДП-а Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић најавили су да ће данас предати ЦИК-у БиХ захтјев за поновно бројање гласова за ниво предсједника Републике Српске.