latinica  ћирилица
05/10/2022 |  16:03 ⇒ 06/10/2022 | 07:20 | Аутор: РТРС

Владајућа коалиција у Српској: Ми смо побједници (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас одржан састанак странака владајуће коалиције коју чине СНСД, СП, Уједињена Српска, ДЕМОС, НПС, НДП. Поручено је да ће коалиција формирати власт у Републици Српској и јединствено ће наступити на нивоу БиХ.
Састанак владајуће коалиције - Фото: РТРС
Састанак владајуће коалицијеФото: РТРС

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је након састанка да је коалиција задовољна резултатима оствареним на општим изборима одржаним у недјељу. 

- Ми смо побједници, ова коалиција је доказала да води исправну политку - поручио је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку разговарано о консултацијама у вези формирања власти.

- Ово је коалиција која ће чинити Владу Републике Српске и скупштинску већину - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је навео да су "спремни да отворе" разговоре и са другима ван ове коалиције, али да то мора да буде договор свих".

Додик је истакао да је Република Српска стабилна, да нема разлога за забринутост, те да су односи Српске и Србије добри и стабилни.

Представници коалиционих партија сматрају да окупљања на улици, које су најавили представници партија око СДС-а и ПДП-а, не могу донијети ништа добро, али да свако има право да искаже незадовољство.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац рекао је да су грађани на изборима изабрали Додика за предсједника Републике Српске, а Жељку Цвијановић за српског члана Предсједништва БиХ и да је ту све јасно.

- Ко изгуби може да се буни, ако има неких неправилности то треба до краја да се истражи. Што се нас тиче, изборни процес је завршен - истакао је Бањац.

Пресједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да су грађани у недјељу показали демократски капацитет, додајући да се улицом ништа не рјешава и да не треба дизати тензије.

Лидер СП-а Петар Ђокић рекао је да је владајућа коалиција остварила велики резултат, да је потврђена стабилност и остварен демократски процес.

- Не треба сумњати у изборни процес и треба радити по закону и правилима. Стабилно водимо Српску и бринемо о нашим грађанима - нагласио је Ђокић.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да се "нада да ЦИК БиХ неће бити политички инструментализован".

Предсједник НДП-а Драган Чавић истакао је да је данас разговарано и о нивоу БиХ и компликованој ситуацији послије избора у смислу конституисања власти.