latinica  ћирилица
05/10/2022 |  16:56 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

ЦИК: Више од 1.000 бирачких одбора није испунило прописане обавезе

Више од 1.000 бирачких одбора на протеклим општим изборима у БиХ није испунило прописане обавезе због чега јавност још нема увид у резултате избора са редовних бирачких мјеста, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Из ЦИК-а наводе да су се и на општим изборима, одржаним у недјељу, 2. октобра, бирачки одбори показали као најслабија карика у ланцу управљања изборним процесом, те напомињу да су одговорности органа за спровођење избора јасно прецизиране.

- За законито гласање и бројање резултата на редовном бирачком мјесту одговоран је бирачки одбор, а ако то не изврши одговорност за правилно утврђивање резултата је на општинској/градској изборној комисији - истичу у ЦИК-у.

Из ЦИК-а одбацују сваку критику која долази у вези са спорим објављивањем изборних резултата, поготово од политичких странака чији су представници били чланови бирачких одбора.

- Тренутно поједине изборне комисије основних изборних јединица у БиХ, по наредби ЦИК-а, отварају вреће и правилно утврђују резултате са редовних бирачких мјеста на којима бирачки одбор није законито завршио посао /погрешно паковање изборног материјала, погрешно попуњавање образаца у којима на примјер кандидат има више гласова од његове политичке странке и друге математичке нелогичности/ - наводи се у саопштењу.

У посљедња два дана, додаје се у саопштењу, ЦИК је издао наредбе о отварању врећа са гласачким материјалом на око 1.000 бирачких мјеста у више од 60 општина/градова за различите нивое власти за које су спроведени избори.

- Рок за извршење наредби је вечерас до поноћи - напомињу из ЦИК-а и додају да све док се овај посао не заврши ЦИК није у могућности да објави податке о резултатима са свих редовних бирачких мјеста.

У исто вријеме у Главном центру за бројање у Сарајеву одвија се процес који је у надлежности ЦИК-а - сумирање резултата са гласања у одсуству, путем мобилног тима, на непотврђеним листићима, као и бирача који су гласали у иностранству.

- Сви утврђени изборни резултати биће објављени тек кад се обједине резултати из Главног центра за бројање и свих резултата са редовних бирачких мјеста - напомињу из ЦИК-а.

Након тога слиједи подношење захтјева за поновно бројање у року од три дана у складу са чланом 5.30 став /1/ Изборног закона БиХ, тако да је прије утврђивања изборних резултата преурањено подносити захтјеве за поновно бројање гласачких листића, као и приговоре на изборне резултате, истакли су из ЦИК-а.

У фази разматрања приговора и захтјева за поновно бројање ЦИК ће сваки приговор који прими, па и од неовлаштеног лица, сматрати иницијативом за дјеловање по службеној дужности.

Приликом утврђивања неправилности узимаће се у обзир све примједбе из записника о раду бирачких одбора, извјештаји посматрача о неправилностима, ранији приговори о сумњама у лажно представљање у бирачким одборима, очигледне преправке и нелогичности на обрасцима са резултатима, као и друге информације о неправилностима достављене од супервизора и безбједносних агенција, додаје се у саопштењу.

- Још једном се показала оправданом иницијатива ЦИК-а за измјене Изборног закона БиХ у вези са саставом и начином попуне бирачких одбора, јер очигледно крајње исполитизовани бирачки одбори својим незаконитим поступањима и неизвршавањем задатака наносе немјерљиву штету изборном процесу у БиХ - поручили су из ЦИК-а.