latinica  ћирилица
05/10/2022 |  16:57 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Додик: У БиХ ослабило интересовање за придруживање ЕУ

Интересовање БиХ да се придружи ЕУ значајно је ослабило након што је Украјина добила статус кандидата, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Што се тиче спољне политике, морамо признати да је наш некадашњи ентузијазам да се придружимо ЕУ од прије 30 година значајно ослабио. ЕУ је послала БиХ поруку која је више дјеловала као ултиматум Аустро-Угарске Србији 1914. године него као нешто конструктивно. То је додатно затворило врата и умањило нашу тежњу да се придружимо ЕУ. Али, у одређеном формалном смислу, то /пут ка учлањењу у ЕУ/ остаје наш став - рекао је Додик за ТАСС.

Према његовим ријечима, ЕУ је показала своју недосљедну природу када БиХ, након 10 до 15 година непоколебљиве политике, није добила кандидатски статус, већ је он додијељен Украјини.

- Послата нам је порука, коју смо врло добро разумјели: постоји ад хок политика која гура њихове интересе, а не интегрише регион кроз извршавање одређених процедура - нагласио је Додик.

Додик је раније изјавио да је и одлука Савјета Европе да не додијели БиХ статус кандидата за учлањење "огромно разочарење" за земљу.

Он је нагласио да је популарност ЕУ значајно опала у БиХ у посљедњих неколико година, али да БиХ и даље наставља кретање својим европским путем.