latinica  ћирилица
05/10/2022 |  18:48 ⇒ 06/10/2022 | 07:20 | Аутор: РТРС

Тровање гљивама у Бањалуци и Добоју (ВИДЕО)

Тровање гљивама регитровано је ових дана у Бањалуци и Добоју. Четворо пацијената је са блажим симптомима, док су два пацијента на УКЦ-у. Стручњаци упозоравају - гљиве да беру само они који их добро познају.
Гљиве (Фото: . EPA-EFE/KIMMO BRANDT) -
Гљиве (Фото: . EPA-EFE/KIMMO BRANDT)

Због повољних метеоролошких прилика шуме Српске препуне су гљива, међу којима је у овом периоду највише отровница. Неискусни берачи најчешће јестиву рујницу или рудњачу замијене са отровном-мухаром. То је био и узрок тровања у Добоју.

-У служби хитне помоћи Добој било је више случајева тровања, од којих један тежи, гдје су се отровале мајка и кћерка. Оне су збринуте у добојској болници, а добили смо информацију да су сада добро - рекла је докторка у Хитној помоћи Добој Зорица Малиновић.

Четири лакша случаја тровања гљивама десила су се и у Бањалуци.

Повраћање, грчеви, дијареја, поспаност, халуцинације - први су симптоми тровања гљивама  који се јаве у року три часа од конзумирања.

Нада Бањац, начелница Хитне службе Бањалуке, истиче да се при првим знацима тровања препоручује изазвати повраћање и испразнити желудац.

- За надраживање се може попити и млака -слана вода. И одмах се јавити љекару. Битно да се јаве, поготово, ако се тегобе јављају након шест часова - нагласила је Бањац.

И зато гљиве купујмо од искусних берача иако златно правило за брање не постоји. Најсмртоносније на нашим просторима су пупавке - црвене, зелене и бијеле.

Гљивар Роман Остојић тврди да су 99 одсто отровних гљива које су смртоносне с доње стране бијеле - имају бијеле листиће и бијеле стабиљкице.-

Професор биологије гљива Свјетлана Лолић истиче да се тренутно актуеални дивљи шампињони врло често мијешају са бијелом пупавком, која је једна од три најсмртоносније.

- Само 20 до 30 грама отровних гљива може довести до отказивања органа и смрти - појаснила је Лолићева.

Инспекцијски органи врше контролу продаје гљива на пијацама, а берачи, откупљивачи и купци би требало да добро познају оно што беру, купују и једу.