latinica  ћирилица
05/10/2022 |  19:51 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

ЕУ: Поздрављено одржавање Општих избора у БиХ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ поздравља одржавање избора у БиХ, што су грађани искористили демократско право и гласали за власти које сада имају одговорност да испуне очекивања, укључујући и у погледу приступања ЕУ, економског напретка и суочавања са посљедицама дешавања у Украјини.
Европска Унија - Фото: РТРС
Европска УнијаФото: РТРС

Борељ је напоменуо да је осигурање спровођења избора у складу са европским стандардима кључни приоритет из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

- Према прелиминарним резултатима и закључцима посматрачке мисије ОЕБС/ОДИХР-а, избори су, укупно посматрано, били конкурентни и добро организовани, али обиљежени неповјерењем грађана у јавне институције и реториком заснованом на етничким подјелама - истакао је Борељ.

ЕУ охрабрује надлежне органе да се позабаве наводима о неправилностима с циљем јачања повјерења у изборне резултате и изборну администрацију.

Он је додао да је ЕУ примила к знању одлуку Кристијана Шмита да на дан избора измијени Устав Федерације БиХ /ФБиХ/ и Изборни закон БиХ.

У саопштењу Делегације ЕУ у БиХ се додаје да након потврде резултата избора, ЕУ очекује од свих политичких актера да преузму пуну одговорност и сарађују на брзом успостављању функционалних законодавних тијела и влада на нивоу БиХ, ентитетском и кантоналном нивоу и које ће се фокусирати на реформе на путу ка ЕУ на које су се лидери странака у БиХ обвезали у Бриселу 12. јуна, укључујући и уставну и изборну реформу.

У том смислу ЕУ позива на дух сарадње међу новоизабраним лидерима у БиХ.

Европски савјет је 23. јуна изјавио да је спреман додијелити кандидатски статус БиХ и с тим циљем позвао Комисију да извијести о спровођењу 14 кључних приоритета уз посебан осврт на оне које чине суштинки сет реформи.

ЕУ понавља недвосмислену опредијељеност европској перспективи БиХ, као јединствене, уједињене и суверене земље, наведено је у саопштењу.