latinica  ћирилица
05/10/2022 |  19:51 ⇒ 19:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Открића добитника Нобела за хемију помагаће у лијечењу рака (ФОТО)

Троје научника који су данас награђени Нобеловом наградом за хемију заслужни су за развој начина повезивања молекула који се може користити за даље истраживање ћелија, мапирање ДНК и дизајнирање лијекова који могу прецизније да циљају ћелије обољеле од рака.
Добитници Нобелове награде за хемију 2022. (Фото:  EPA-EFE/Christine Olsson) -
Добитници Нобелове награде за хемију 2022. (Фото: EPA-EFE/Christine Olsson)

Американци Керолин Бертоци и Бери Шарплес и дански научник Мортен Мелдал награђени су за свој рад на клик хемији и биоортогоналној хемији.

Клик хемија је грана науке која се бави проучавањем начина повезивања различитих молекула у јединствену цјелину, користи се у истраживању ћелија и праћењу биолошких процеса, а може се примијенити и код лијекова за лијечење рака, преноси Би-Би-Си.

- Није да сваког дана Данац добија Нобелову награду - рекао је Мелдал (67) Ројтерсу, додајући да је снимао наставни видео када је добио вијест и да је веома поносан у име својих колега и тима. Мелдал је описао клик-хемију као начин за изградњу сложених структура и њихово повезивање као да су комади Лего коцкица.

Медал и Шарплес су радили одвојено, али су поставили заједнички темељ за клик хемију.

Бери Шарплес (81) је по други пут добио Нобелову награду. Постао је нобеловац 2001. године, захваљујући раду на хиларним катализаторима, а сада је пета особа која је два пута добила ово престижно признање.

Шведска краљевска академија је истакла да су ови научници постигли “револуцију у повезивању молекула" наводи Ројтерс.

Бертоци (55), пионирка у биоортогоналној хемији, осма је жена добитница Нобелове награде за хемију, а њена открића примјењиваће се у медицини и фармаколигији, прије свега у имунотерапији рака.

Керолин Бертоци (Фото: EPA-EFE/ANDREW BRODHEAD / STANFORD UNIVERSITY)

- Апсолутно сам запањена, сједим овдје и једва могу да дишем - рекла је Бертоци из Калифорније након што ју је академија телефонским путем контактирала да би јој јавила вијест о освајању награде.

Бертоци ради на Универзитету Станфорд, Шарплес ради у истраживачком институту Скрипс, оба у Калифорнији, док је Мелдал запослен на Универзитету у Копенхагену.

Награда коју им је додијелила Краљевска шведска академија наука вриједна је 10 милиона шведских круна (915.072 долара), преноси Ројтерс.

Нобелов комитет је похвалио рад овогодишњих добитника којим ће хемија постати ефикаснија, додајући да се утицај њиховог истраживања види у науци.