latinica  ћирилица
05/10/2022 |  21:13 | Аутор: СРНА

"Орбан прототип новог лидера Европе"

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је премијер Мађарске Виктор Орбан прототип новог лидера Европе који баштини јасне политике засноване на очувању традиционалних вриједности.
Орбан - Додик -
Орбан - Додик

Додик је истакао да се те политике заснивају на очувању традиционалних вриједности, на којима се развијала цивилизација.

- То је суверенизам који подразумијева да је власт коју народ изабере најодговорнија том народу, а не апстрактној идеји коју неко са стране намеће - рекао је Додик за АТВ.

У супротном, напоменуо је Додик, може доћи до дестабилизације Европе и свијета.

Додик је захвалио Орбану што му је четитао побједу на општим изборима за предсједника Републике Српске.

Говорећи о резултатима избора и могућим коалицијама, Додик, који је и лидер СНСД-а, напоменуо је да је конципирање власти на нивоу БиХ сасвим друго питање у односу на конципирање власти у Српској.

- Тамо можете да имате само оне који су тамо побиједили, а ХДЗ је несумњив побједник избора код Хрвата. Код Муслимана имамо два блока која су ту негдје - навео је Додик.

Он је рекао да је са предсједником ХДЗ-а Драганом Човићем разговарао о томе да заједнички одлуче са којим од тих блокова могу имати заједничку политику.

Додик је рекао да му је циљ да поново обједини српско јединство на нивоу БиХ, те да не буде подјела.

- Видјећемо да ли ће то бити на начелном политичком нивоу, уз дату ријеч, или ће то бити на институционалном нивоу, да и они /опозиција/ дијеле са нама власт на нивоу БиХ - рекао је Додик.

Он је истакао да томе Срби треба да теже, те да је то важније од свих подјела.

Додик каже да је тешко предвидјети наредне потезе СДС-а, с обзиром на то да је лидер партије Мирко Шаровић поражен на изборима, али да сматра да ова партија треба да се окрене Републици Српској и заштити њених интереса.

- То је часно и добро за све. Јер, у Предсједништву ако нема консензуса и ако се прегласава српски члан, он може да потегне национални интерес и онда Народна скупштина Српске дефинитивно доноси одлуку - рекао је Додик.

Говорећи о резултату Небојше Вукановића, предсједника Листе за правду и ред Небојше Вукановића, Додик сматра да Вукановићева политика не даје резултате, али да треба поштовати подршку коју је добио од одређених структура.

- Само СНСД ће остати снажан, компактан и неће бити подијељен. Неки наши људи ће морати да схвате да им је прошло вријеме у смислу политике, јер треба да дозволимо новој генерацији, која тражи да се искаже, нови начин политичке борбе - рекао је Додик.