latinica  ћирилица
05/10/2022 |  21:29 ⇒ 22:24 | Аутор: РТРС

Вишковић: Реалном сектору за четири године 800 милиона КМ (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у емисији Телеринг да је за четири године, не рачунајући цијену струје, реалном сектору у Српској на име бенефита "остављено" 850 милиона КМ, што, како је навео, могу да потврде и сами представници привреде.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Од тога се 450 милиона КМ "прелило" на повећање личних примања. Била ова Влада или нека друга, сваке године ће реалном сектору на годишњем нивоу бити "остављено" око 330 милиона КМ - рекао је Вишковић.

Вишковић је рекао да је Влада на чијем је челу имала више него коректну сарадњу са пословном заједницом и синдикатима, те да се кроз дијалог дошло до најбољих рјешења.

- Данас у Српској имамо највећи број запослених откада се то мјери, просјечна плата у августу износила је 1.166 КМ, и готово двије године већа је него у Федерацији БиХ - истакао је он.

Он је нагласио да је најнижа плата у Српској 650 КМ, што је двоструко више него у ФБиХ, па и када се на то дода топли оброк дође се до цифре од око 800 КМ, те додао да тај износ треба да буде и већи.

Премијер је навео да је за осам мјесеци ове године Српска забиљежила раст извоза.

Вишковић је нагласио да је Влада Српске одговорна у управљању ресурсима Републике Српске и према грађанима, са којима дијели добробити.

Вишковић је навео да је за помоћ борцима, пензионерима, младима, незапосленој дјеци погинулих бораца и породицама са четворо и више дјеце издвојено 110 милиона КМ.

- Поред тога, повећавали смо пензије, борачка и социјална давања, пензије. То је важно јер смо тиме подстакли јавну потрошњу - нагласио је премијер Српске.

Вишковић је навео да би Електропривреда Републике Српске имала десетине пута већу добит када би струју продавала по тржишним вриједностима, коју сада грађани без обзира на социјални статус плаћају 22 евра по мегават-часу.