latinica  ћирилица
05/10/2022 |  22:01 ⇒ 06/10/2022 | 08:26 | Аутор: СРНА

Додик: Ја сам нови предсједник Српске; Једина политика ПДП-а је мржња према мени

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је неспорна чињеница да је он новоизабрани предсједник Републике Српске и најбољи професор у политици.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је за АТВ рекао да су о томе говорили сви подаци које је СНСД имао још у вече избора, а били су засновани на овјереним записницима по бирачким одборима.

Он је навео да су неки други, попут опозиције, податке заснивали по одређеним својим критеријумима, па су истрчали у јавност са нечим што очигледно није било тачно.

- Малу сумњу је унијела чињеница да је Централна изборна комисија БиХ наложила да се прво броје гласови за члана Предсједништва, па за парламент БиХ, а онда гласови за предсједника Српске. То је дошло на ред око 11, 11.30 часова... Нису се о томе могли имати релевантни подаци до један час послије поноћи, а ми, наравно, на основу неких ранијих искустава нисмо хтјели да трчимо, па је једино релеватно било да подаци буду засновани на бази овјерених записника бирачких одбора - појаснио је Додик.

Он је рекао да ту ноћ објављене податке СНСД-а сада потврђују прелиминарни подаци ЦИК-а БиХ.

- То значи да су наши подаци били тачни - истакао је Додик.

Он је рекао да је једина политика ПДП-а, који је не само у изборној ноћи проглашавао велику побједу свог кандидата за предсједника, а касније тврдио да су избори покрадени, била мржња према Милораду Додику.

- Јасно је да нису имали никакву политику... Тешко је увијек прихватити пораз и та прича о крађи апсолутно не стоји. Јер ово су били избори који су можда били најчистији од свих - рекао је Додик и додао да такве тезе долазе и од међународних посматрача.

Он је открио да је негдје седам дана прије избора у БиХ у САД одржан састанак на којем је био специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар, који је рекао да очекује да се проблеми око гласања десе у Добоју, Зворнику и Приједору.

- Ове градове у том смислу сада спомиње опозиција - истакао је Додик.

Он је рекао да од опозиције није чуо никакав разлог за понављање избора, што је озбиљна ствар.

- Све је то што смо чули од њих начелно. И послије неких ранијих избора било је приговора ЦИК-у, а они ће одлучити како одлуче - рекао је Додик.

Он је рекао да нелегитимни ЦИК, у којем су и људи из СДС-а, ПДП-а и СДА, могу неке ствари да ураде, те истакао да би и на евентуално поновљеним изборима разлика у корист СНСД-а била драстично већа.

- Нека сви раде свој посао, није проблем. Ако желе да преброје поново гласове, нека броје. Мислим да би на евентуално поновљеним изборима разлика у корист нас била драстично већа. Не бих им препоручио да улазе у нову кампању, али ако то мисле - ту смо - рекао је Додик.

Он је оцијенио да су за сутра најављена окупqаwа опозиције у Бањалуци дио демократског амбијента, али да то неће дати никакав резултат.

- Ружно је да се град на Врбасу слика у једном том погледу који не даје резултат. Мислим да је у реду да то они организују у Парку Младен Стојановић. Затражили су неку шетњу, а полиција ће одлучити да ли је то безбједносно сигурно. И код нас има људи који мисле да истог дана требамо организовати скуп са десет пута више људи... Али нећемо то радити, јер смо озбиљни, што смо показали и у току изборне ноћи. Нисмо давали неодговорне изјаве, нисмо изашли на улицу, иако је било разлога. И када само схватили да смо побиједили остали смо у нашим просторијама да не би било ексцеса. У тој ноћи нико наш није упадао у градске изборне комисије како је радила опозиција - подсјетио је Додик.

Он је рекао да ПДП-ов Драшко Станивуковић након избора показује да је рационалнији од својих партијских колега, те да га је тиме пријатно изненадио.

- Претпостављам да ни њему као градоначелнику не одговара лоша слика о Бањалуци - рекао је Додик.

Он је алудирајући на свог противкандидата Јелену Тривић из ПДП-а поновио да није лако изгубити на изборима, поготово ако сами себе убиједите да сте најбољи.

- Стара филозофска тврдња говори "није човјек оно што мисли о себи, већ шта други о њему мисле". Избори су баш та прича. Дакле, у реду је да неко буде професор на факултету. Није једини, али оно што сам ја могао да кажем јесте - ако је до професуре у политици, онда мислим да сам ја најбољи професор у политици - истакао је Додик.

Он је констатовао да је СНСД стабилан и да је на протеклим изборима показао да је најорганизованија структура у Српској и шире.

- Остварили смо одличан резултат. На примјер, у збиру имамо 50.000 гласова више за парламент него ПДП, СДС и остали - рекао је Додик.

Он је изразио задовољство резултатима и ангажованошћу активиста широм Српске, а посебно Градског одбора СНСД-а у Бањалуци јер се странка у том граду подигла са 25.000 гласова, остварених на протеклим локалним изборима, на око 35.000 гласова на протеклим општим.

Додик је рекао да му није свеједно што није побиједио у трци за предсједника у Бањалуци, иако је СНСД урадио доста на плану развоја града на Врбасу.

- Али, ипак, то је право грађана да бирају. Очито ја нисам добро искомуницирао или тако нешто - навео је Додик.