latinica  ћирилица
06/10/2022 |  07:13 ⇒ 08:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Шаленберг: Ако не дјелујемо нови талас миграција ће бити гори од 2015. године

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг упозорио је, пред данашњи састанак у Београду, да ако се под хитно не предузму мјере, наредни талас миграција може бити гори од оног из 2015. године.
Мигранти (Архив) - Фото: СРНА
Мигранти (Архив)Фото: СРНА

Шаленберг је, уочи састанка у Београду који ће данас окупити министре спољних и унутрашњих послова Србије, Аустрије и Мађарске, као наставак недавног трилатералног самита у Будимпешти, указао да је миграциони притисак на спољне границе повећан.

Он је истакао да је даљи миграциони потенцијал из низа трећих држава де факто неограничен.

- У фокусу разговора биће даље интензивирање криминалистичко-полицијске сарадње између Мађарске, Србије и Аустрије - најавио је министар унутрашњих послова Аустрије.

На састанку у Београду биће ријечи о детаљима и конкретној промјени планова за сузбијање ирегуларне миграције дуж балканске руте.

У Бечу истичу да ће бити ријечи о појачаној заштити српске границе према Сјеверној Македонији, али и усаглашавању визног режима Србије.

Министарство унутрашњих послова Аустрије као главне разлоге за јасан раст броја захтјева за добијање азила у Аустрији протеклих мјесеци види прије свега у безвизном режиму који Србија има са Индијом и Тунисом.

Од јануара до августа је у Аустрији поднето 56.149 молби за азил, а удио Индијаца и Тунишана се значајно повећао, и то 20 пута.