latinica  ћирилица
06/10/2022 |  08:22 ⇒ 08:22 | Аутор: СРНА

Петковић: Свако ко подржава укидање српских регистрација угрожава дијалог

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је представнику Њемачке у Приштини Јорну Родеу да је одлука Приштине да укине српске регистарске ознаке противправна и супротна споразумима о слободи кретања из 2011. и 2016. године и свако ко ту одлуку подржава директно угрожава процес дијалога Београда и Приштине.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Петковић је навео да Роде треба да прочита досадашње споразуме, јер би тако могао врло лако да увиди да проблем са слободом кретања није постојао док су на снази биле статусно неутралне КС таблице, саопштено је из ове канцеларије Владе Србије.

Међутим, наводи Петковић, оног тренутка када је Приштина насилно укинула статусно неутралне КС таблице 2020. године и тако једнострано скратила временски оквир трајања тих таблица, ниједан њемачки представник се није огласио да каже како је та одлука била нелегитимна.

- Једну ствар господин Роде мора да научи, а то је да поштује вољу српског народа који живи на сјеверу Косова и Метохије и који је јасно рекао шта мисли о такозваној Куртијевој пререгистрацији - наводи он.

То што је, додаје Петковић, за месец дана само двоје људи на сјеверу покрајине пререгистровало своја возила, јасан је показатељ да нико не може да натјера Србе на сјеверу Косова и Метохије да престану да буду грађани Србије и да користе документа која издаје Србија.

Петковић наводи да је Роде у једном у праву - да нико не треба да се свађа око регистарских таблица.

- Али оно што Роде није рекао то је да нас је у ту свађу и кризу увукао Аљбин Курти својим ирационалним поступцима, а чији је заправо крајњи циљ да истисне постојање државе Србије на Косову и Метохији - рекао је Петковић.

Петковић истиче да такав подли наум српски народ никада неће допустити.

- Мир који нам је преко потребан и на коме Београд инсистира је кључан за нормализацију односа, али нажалост изјаве попут ове господина Родеа не уливају наду да заправо мир сви подједнако желе на западном Балкану - навео је он.

Амбасадор Њемачке на самопроглашеном Косову и Метохији Јорн Роде је рекао да је одлука Косова о пререгистрацији возила легитимна, али је рок од два мјесеца кратак и да је потребно поновно одлагање пререгистрације возила на РКС таблице.