latinica  ћирилица
06/10/2022 |  08:49 | Аутор: СРНА

У Београду уручење награда фонда Задужбине Бранка Ћопића

Награде из фонда Задужбине Бранка Ћопића за дјела високе умјетничке вриједности, објављена у 2019. и 2020. години, свечано ће бити уручене данас у Београду, саопштено је из Српске академије наука и уметности.
Бранко Ћопић - Фото: Novosti.rs
Бранко ЋопићФото: Novosti.rs

Награда за 2019. годину биће уручена Дејани Николић за збирку пјесама "Календар" /Чигоја штампа/, Драгану Марковићу за збирку пјесама "Камен, папир, маказе" /издавач Удружење за очување баштине "Дијак", Прибој Мајевички, Република Српска/, Миладину Ћулафићу за књигу прича "Преко границе" /СКЗ, Београд/.

Награда за 2020. годину биће уручена Злати Коцић за збирку пјесама "Галгал" /Народна библиотека "Стефан Првовенчани" из Краљева/ и Драгану Стојановићу за роман "Тамна пучина" /Дом културе Студентски град, Београд/.

О награђеним књигама говориће академик Милосав Тешић, академик Горан Петровић и дописни члан Јован Делић.

Уручење награда је планирано у 12.00 часова у Салону Клуба САНУ. Одлуке о додјели награда су донијете 2021. године у САНУ-у, али је уручење сачекало боље епидемиолошке прилике.

Задужбина је основана 1989. жељом Богданке Илић Ћопић, супруге књижевника и академика Бранка Ћопића, и њено сједиште је у САНУ-у.

Циљ оснивања Задужбине је награђивање писаца за дјела, написана и објављена на српском језику.

Додјељују се двије награде, за прозу и за поезију, сваке године за дјела високе умјетничке вриједности.

Управни одбор Задужбине чине академик Милосав Тешић /предсједник/, дописни члан САНУ-а Горан Петровић /потпредсједник/ и академици Душан Ковачевић, Матија Бећковић и Нада Милошевић Ђорђевић.