latinica  ћирилица
06/10/2022 |  11:14 ⇒ 11:16 | Аутор: sputniknews.com

Медведев: Русија се не бори против Украјине, Кијев је само инструмент Запада

Русија се не бори против Украјине, која је само инструмент, циљеви САД и Запада су уништавање Русије уз слабљење других земаља, изјавио је замјеник предсједавајућег Савета безбједности Русије Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев (Фото: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT) -
Дмитриј Медведев (Фото: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT)

- Желим да нагласим да се ми не боримо против Украјине, циљеви такозваног глобалног Запада у лику САД и њених главних присталица су врло јасни: уништавање Русије уз слабљење других земаља, укључујући и Европске земље - рекао је он.

Медведев је објаснио да је Украјина технички инструмент, а њени грађани потрошни материјал.

Он је истакао да Русија наставља да ослобађа територије које су заузели украјински екстремисти, као и да је пријем нових региона у састав Руске Федерације прошао у складу с међународним правом.

- Уједињење нових региона је прошло строго у складу с међународним правом, на основу конвенције УН и резолуције Генералне скупштине УН, гдје се директно говори о праву народа на самоопредјељење - рекао је Медведев.

Према његовим ријечима, "људи су слободно, без икаквог притиска изабрали, одлучили у којој ће земљи и како живјети".

Предсједник Русије Владимир Путин је 30. септембра потписао документа о уједињењу Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области са Русијом.