latinica  ћирилица
06/10/2022 |  11:15 | Аутор: СРНА

Михајловић: Сирова нафта биће набављана од других снабдјевача

Србија не очекује проблеме у снабдијевању сировом нафтом јер због санкција ЕУ од 1. новембра неће моћи да купује руску нафту, набављаће је од других снабдјевача на тржишту, изјавила је министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић (Фото: TANJUG/RADE PRELIC) -
Зорана Михајловић (Фото: TANJUG/RADE PRELIC)

- Чињеница да од 1. новембра неће бити могуће купити сирову руску нафту неће утицати на стабилност домаћег тржишта. Нафтна индустрија Србије нафту ће набављати од других снабдевача на тржишту, као што се дијелом дешавало и до сада - рекла је Михајловићева.

Она је напоменула да одлука о санкцијама ЕУ и забрани увоза руске сирове нафте није ништа ново, те подсјетила да НИС није ни до сада у потпуности куповао само руску нафту, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.

- У укупној структури било је увијек 20 одсто наше домаће нафте "велебит", а остатак је био из Русије, Ирака или других земаља - навела је Михајловићева.

Она је нагласила да НИС има дозволу за увоз и прераду сирове нафте и да ће на тржишту пронаћи довољне количине, као и да је за Србију боља куповина лаке нафте, јер има мање сумпора, али да рафинерија у Панчеву има могућност да прерађује све врсте сирове нафте.

Према њеним ријечима, некад је руске нафте било 50, некад 30 одсто, зависи од цијене, а од почетка сукоба у Украјини, руска нафта је била јефтинија.