latinica  ћирилица
06/10/2022 |  11:34 ⇒ 11:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Сијарто: Заједнички ћемо бранити границу Србије и Сjеверне Македоније од илегалних миграната

Министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас да су се Мађарска, Аустрија и Србија договориле да уједине снаге и још више учврсте границе између Србије и Сjеверне Македоније, како у погледу људства, тако и опреме.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

По завршетку трилатералног састанка Аустрије, Мађарске и Србије о миграцијама, Сијарто је истакао да те три земље не бране само сопствене границе већ и ЕУ.

- Наш заједнички интерес је да се та одбрамбена линија помjери ка југу и зато смо се споразумjели да ујединимо наше снаге и обезбиједимо још боље и озбиљније учврстимо границе између Србије и Сјеверне Македоније, како у погледу људства, тако и опреме - поручио је Сијарто.

Он је нагласио да је Мађарска спремна да учествује у тим заједничким напорима у одбрани јужне границе Србије, било што се тиче људства, било технике и опреме, у циљу да се обезбиједи што боља заштита границе Србије и Сјеверне Македоније.

- Аустријанци помажу нама и Србији, ми помажемо Србији - рекао је Сијарто.

Он је додао да је до сада било само неколико десетина граничара који су учествовали у тој сарадњи, док се данас види да та сарадња мора да поприми сасвим другу димензију.

- Морамо заједнички да формирамо снагу која ће бити спремна и способна да одбрани од илегалних миграната српско-сјеверномакедонску границу - поручио је мађарски шеф дипломатије.