latinica  ћирилица
06/10/2022 |  12:01 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

СПЦ: Устоличење патријарха српског Порфирија 14. октобра у Пећкој патријаршији

Његова светост патријарх српски Порфирије биће званично устоличен у најсветији трон патријарха српских 14. октобра у Пећкој патријаршији на Косову и Метохији.
Патријарх српски Порфирије - Фото: ТАНЈУГ
Патријарх српски ПорфиријеФото: ТАНЈУГ

Патријарх ће тог дана, на празник Покрова Пресвете Богородице, посјетити Косово и Метохију и Пећку патријаршију, лавру патријараха српских, гдје ће предводити Свету литургију уз саслужење више архијереја Српске православне цркве /СПЦ/.

- Том приликом по традиционалном посљедовању биће обављен свечани чин устоличења Његове светости Порфирија у најсветији трон патријараха српских - саопштено је из СПЦ.

У саопштењу се напомиње да осам вијекова свесрпска и општеправославна древна светиња манастир Пећка патријаршија под својим сводовима чува свештени трон у који се уводе насљедници Светог Саве и са кога архиепископи и патријарси српски управљају бродом Христове цркве у границама своје канонске јурисдикције.

Послије успостављања јединстава СПЦ 1920. године, обновљена је и традиција устоличења у пећки трон као видљиви доказ духовног угледања на српске архиепископе и патријархе од добијања аутокефалности 1219. године до данашњих дана.

Устоличење првог патријарха обновљене Српске патријаршије, патријарха Димитрија /Павловића/ у древни трон у Пећкој патријаршији извршено је 24. августа 1924. године.

Касније су у устоличени и његови насљедници на трону Светог Саве - патријарх Варнава /Росић/ 6. јула 1930. године, патријарх Гаврило /Дожић/ 2. августа 1938. године, патријарх Герман /Ђорић/ 29. маја 1960. године.

Ту је устоличен и патријарх Павле /Стојчевић/ јула 1994. године и патријарх Иринеј /Гавриловић/ 3. октобра 2010. године.