latinica  ћирилица
06/10/2022 |  12:41 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Унија послодаваца: Око 44 одсто компанија сусрело се са случајевима корупције од стране инспектора УИО

Унија послодаваца Републике Српске организовала је данас округли сто на тему "Истраживање коруптивних искустава предузећа у односима са инспекторима УИО БиХ".
Унија удружења послодаваца Републике Српске - Фото: РТРС
Унија удружења послодаваца Републике СрпскеФото: РТРС

Наведени догађај је реализован у склопу пројекта "Смањење корупције у раду инспектора УИО БиХ", чији је циљ допринијети смањењу корупције током инспекцијског надзора УИО у предузећима у Републици Српској, као и транспарентности/јачању система жалби и унутрашње контроле УИО БиХ.

Округлом столу Уније присуствовали су послодавци као и представници Управе за индиректно опорезивање БиХ, медија, Удружења грађана Тендер, МУП-а (Управе за организовани и тешки криминалитет).

- У оквиру округлог стола је представљен извјештај истраживања јавног мњења, проведеног од стране екстерне агенције "Partner Marketing Consulting" д.о.о. Бањалука, у којем је учествовало 114 компанија - чланица Уније послодаваца Републике Српске - истиче се у саопштењу.

Истраживање је показало да се 43,9 одсто компанија сусрело са случајевима корупције при контроли рада од стране инспектора УИО, док је 67 одсто испитаних компанија, које су се сусреле са случајевима корупције током инспекцијског надзора од стране УИО, платило инспекторима или су им изашли у сусрет са поклоном.

Такође, истраживање је показало и да је 90,1 одсто инспектора УИО тражило неки вид коруптивне накнаде, било новац, поклон или нешто друго, и да чак 92,1 одсто компанија није уложило жалбу на рјешења инспектора УИО.

- Један од разлога због којег се већина компанија није жалила на рјешења је и сам процес трајања жалби у периоду од шест мјесеци до четири године као и чињеница да је већина жалби које су покренуте и одбијене - додаје се у саопштењу.

Подјећамо, истраживање је настало као резултат пројекта "Смањење корупције у раду инспектора УИО БиХ" који проводи Унија послодаваца Републике Српске а пројекат је дио ширег програма "Подршка грађанима у борби против корупције" који имплементирају Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ), као главни имплементатор, уз финансијску подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (USAID).