latinica  ћирилица
06/10/2022 |  13:18 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Вучић: Хрватска само наставила посао започет 1941. године

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да је Хрватска, на чију је иницијативу ЕУ донијела одлуку да забрани Србији снабдијевање руском нафтом преко "Јанафа", само наставила посао започет 1941. године, а да је на Србији да нађе одговор.
Александар Вучић (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Александар Вучић (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Ја их уопште не кривим. Хрватска само ради свој посао и све што је радила у протеклих 70 или 80 година - рекао је Вучић новинарима у Прагу.

Он је навео да ће Србија за нафту морати да се снађе на други начин и плати вишеструко већу цијену.

- А што се тиче санкција, нисте ви из Хрватске ти који ћете водити политику Србије. Политику Србије водиће грађани Србије преко слободно изабраних представника, а против свих оних који мисле да је Србија слаба. Веома сам поносан на чињеницу да је Србија слободна и слободарска земља и да сама доноси одлуке чиста образа - рекао је Вучић и додао да се није уплашио свих оних који пријете Србији.

На питање новинара хрватских медија да ли ће сада доћи до прекида преговора Београда са ЕУ, Вучић је одговорио контрапитањем: "Не, а зашто би? Мислите зато што Хрватска инсистира на томе? Много успјеха Вам желим по том питању".

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Државе чланице ЕУ изгласале су јуче осми пакет санкција против Русије, који је овај пут усмјерен и на ограничавање цијене нафте коју Русија извози у треће земље изван ЕУ.

На инсистирање Хрватске, на челу са премијером те земље Андрејем Пленковићем, тај пакет обухвата и Србију јер преко "Јанафа" неће моћи више да увози руску нафту.