latinica  ћирилица
06/10/2022 |  13:24 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Бенцун: МИП треба да спроводи усаглашене политике Предсједништва БиХ

Министарство иностраних послова у Савјету министара са мрежом дипломатско-конзуларних представништва треба да спроводи политике које су усаглашене на нивоу Предсједништва БиХ и на тој синхронизацији требаће да ради наредни састав Савјета министара и Предсједништва БиХ, оцијенио је амбасадор БиХ при ОЕБС-у у Бечу Синиша Бенцун.
Синиша Бенцун - Фото: РТРС
Синиша БенцунФото: РТРС

Бенцун је навео да је спољна политика, у принципу, огледало односа на унутрашњем плану, те док се не среде односи међу кључним партнерима, БиХ ће имати двије или три спољне политике, а не једну.

- И на стратешком плану БиХ нема одговарајуће акте скоријег датума који би боље уредили ову област, па се оставља много простора за личне маневре - изјавио је Бенцун Срни.

Он је напоменуо да се то огледа и код актуелне кризе на глобалном плану.

- На примјер, иако БиХ није заузела никакав став у погледу сукобра у Украјини и увођења санкција Руској Федерацији, зависно од тога ко је амбасадор, БиХ се придружује или не придружује ставовима ЕУ у том погледу - рекао је Бенцун.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је рекао да је политика на нивоу БиХ потпуно пропала на међународном плану, те да постоји потпуна злоупотреба институција јер су муслимани своју политику приказивали као политику БиХ и да ће Република Српска инсистирати да има свог министра иностраних послова у Савјету министара.