latinica  ћирилица
06/10/2022 |  14:11 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Лукић: СДС копни и биљежи пад повјерења бирача

Професор Уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић изјавио је да су резултати општих избора у БиХ мање, више очекивани, те да се очекивало да ће Милорад Додик побиједити Јелену Тривић, а Жељка Цвијановић Мирка Шаровића.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

- Било је неколико изненађења, као што је онај са неуспехом /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића да постане члан Предсједништва БиХ. Али, све је то могло да се, онако благо, наслути с обзиром на све игре са гласовима Бошњака у корист Жељка Комшића - процијенио је Лукић за Срну.

Он је додао да су и у Републици Српској резултати, мање више, очекивани.

- Очекивало се да /лидер СДС-а/ Мирко Шаровић не може да се супротстави Жељки Цвијановић због својих просарајевских и пробосанских ставова које је испољио радом у Савету министара - рекао је Лукић.

Према његовим ријечима, очекивало се да ће Додик побиједити Јелену Тривић.

Он је подсјетио да је Цвијановића побиједила кандидата СДС-а Вукоту Говедарицу са скоро истом разликом као што је Додик побиједио Тривићеву.

Када је ријеч о изборима за парламент БиХ и Републике Српске такође су резултати, каже он, мање више очекивани.

"Оно што је видљиво јесте велики пад поверења бирача у СДС која из избора у избор копни, јер су се на њеним политичким плећима политичке крви напили прво ПДП, а сада /Небојша/ Вукановић", истакао је Лукић.

Указао је да је очекиван и веома велики пад рејтинга и угледа у бирачком тијелу ДНС-а.

- ДНС је успео да се у неких шест, седам година од једне значајне странке претвори у скоро потпуно безначајну странку и да из тог ДНС-а никну друге странке који су оформили људи који су се налази у његовом водству - рекао је Лукић.