latinica  ћирилица
06/10/2022 |  15:21 ⇒ 15:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Снима се наставак култног филма "Муње" (ФОТО)

Наставак култног филма "Муње", под називом "Муње опет", снима се ових дана и у Бечу, гдје глумачка екипа, предвођена редитељем Радивојем Рашом Андрићем, вриједно ради.
Снимање филма "Муње опет" у Бечу (Фото: Танјуг/ Зоран Мирковић) -
Снимање филма "Муње опет" у Бечу (Фото: Танјуг/ Зоран Мирковић)

Надомак познатог угоститељског објекта “Лепа Брена“, сцене снимају и главни ликови, Маре и Поп, које су прије 20 година "оживјели" Борис Миливојевић и Сергеј Трифуновић, који су, како каже Андрић, остали по карактеру исти као и прије 20 година.

Снимање је почело пре недељу дана у Београду, део ће ових дана бити снимљен у Бечу, јер је и радња филма смештена у иностранство, али екипа је итекако жељна снимања, да настави тамо где је стала пре две деценије и да направи подједнако успјешну филмску причу.

На питање како поновити успјех "Муња", Андрић признаје да ни сам не зна.

- Боље да ме то не питате, јер ме то највише плаши. То је сада двострука одговорност - рекао је Андрић за Танјуг у паузи снимања у Бечу.

Каже да су “Муње опет“, наставак првог дијела, иако “касни наставак“, будући да се радња дешава 20 година касније.

- Али, два главна лика су иста, главни негативац је исти, ту су и дјевојке из првог дијела филма. Нажалост, нема Небојше Глоговца...Али, ту су нови, млади, прилично добри глумци - каже Андрић.

Прича да се дуго чекало са наставком, јер је у међувремену, преминуо Небојша Глоговац, који је у филму играо полицајца, а онда, искрено каже, “није нам било ни до чега“.

- Нашли смо, ипак, начин како да и њега укључимо у филм и успјели смо у томе. Тек треба да снимимо те сцене, па нећу сада да откривам ништа - остао је загонетан редитељ.

Снимање филма "Муње опет" у Бечу (Фото: Танјуг/ Зоран Мирковић)

На питање какви су Поп и Маре данас, каже - потпуно исти, само мало старији.

- Њихови односи су се мало развили, али су потпуно исти - и даље живе са мајкама, и даље мање-више не раде ништа и и даље су јако забавни - рекао је Андрић.

Бројне реплике из “Муња“ остале су да живе и често их многи цитирају, а редитељ се нада да ће тако бити и са другим дијелом филма.

На питање како се одлучио да снима наставак у Бечу, одговара да је такав био сценарио.

“Муње'' су биле филм и о Београду. Мене је било страх да снимам филм о данашњем Београду, јер га више ни не познајем толико, јер сам матор, па не знам шта се дешава, и то би било сумњиво...И, када је сценариста смислио да се филм одвија у иностранству, сунце ме је огријало и олакшало ми посао - прича Андрић.

Додаје, ипак, да ће се у Бечу снимати само три дана, а остале ствари које се дешавају у Бечу, “глумиће“ Београд и неки градови ближи Београду.

Локал “Лепа Брена“ су изабрали захваљујући помоћи неких наших људи који живе и раде у Бечу.

- Имали смо овде неке наше људе, који су нам помогли, који се баве овим послом и када смо на основу фотографија, тражили гдје ћемо снимати, они су нам слали шта треба, додали неке своје идеје. Иначе, био сам у ''Лепој Брени'' , када сам био у Бечу - казао је Андрић.

Фолкотека "Лепа Брена" позната је не само у Бечу, већ и свим нашим људима који су некада посјетили главни град Аустрије, а власник Миленко Шошкан каже да је почаствован што се српски филм снима испред његовог локала и што ће се локал и он видјети у наставку култног филмског остварења из Србије.

Шошкан истиче да је радо угостио глумце и филмску екипу у свом локалу, док снимају.

"Лепа Брена'' је култни локал у Бечу и заслужује да се појави и у српском филму - каже власник фолкотеке, која ове године слави 30 године постојања.

Снимање филма почело је прије недјељу дана, а премијера се очекује сљедеће јесени.

- Снимамо тек недјељу дана и чека нас још шест недјеља, ако нас вријеме послужи. Али, биће прилично дуга обрада, јер има доста компјутерских додатака, пошто је ово и музички филм, па ће бити много тонске обраде. Неће скоро бири премијера, најраније на јесен сљедеће године - најавио је редитељ Раша Андрић.

Оригиналну глумачку поставу ове урбане комедије ауторског тандема Раше Андрића и сценаристе Срђе Анђелића, чинили су Борис Миливојевић, Сергеј Трифуновић, Маја Манџука, Никола Ђуричко, Зоран Цвијановић и Небојша Глоговац.

Бројна филмска екипа привукла је пажњу и Бечлија који су пролазили овим крајем и који би застајали и питали шта се снима.