latinica  ћирилица
06/10/2022 |  15:54 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Ивана Софренић, млада хемичарка из Бијељине, најомиљенија асистенткиња на катедри у Београду (ВИДЕО)

Ивана Софренић, доктор хемијских наука из Бијељине, испунила је свој циљ – ради оно што воли. Асистент је на Катедри за органску хемију Универзитета у Београду и ангажована као аналитичар Центра за хемију Института за хемију, технологију и металургију, који је од националног значаја за Србију. Планира још једно докторско усавршавање.
Ивана Софренић - Фото: РТРС
Ивана СофренићФото: РТРС

Од лабораторије Пољопривредно-медицинске школе у Бијељини до аналитичара у акредитованој лабораторији, Ивана је стигла захваљујући огромној љубави, таленту и марљивом раду.

- У тренутку када уђем у лабораторију и када могу да радим неко истраживање, као да вријеме стане. Неријетко имам осјећај да не желим да се тај дан икада заврши, поготово ако истраживаа напредују како је планирано. То је за мене веома узбудљиво јер имам прилику сваки дано да се сусретнем са различитим стварима и да научим нешто ново - прича Ивана.

Ова хемичарка бави се одређивањем структуре органских једињења примјеном спектроскопских техника. У њиховој лабораторији одређује се, између осталог, и хемијски састав камена у бубрегу. У лабораторији проведе и по десет часова дневно, а ужива подједнако и у раду са студентима на Хемијском факултету који је, каже, њена друга кућа.

- Прије двије године сам у анкети студентског часописа "Позитрон", који издаје Хемијски факултет, изабрана за најомиљенију асистенткињу и то је можда и најзначајније признање које сам добила јер показује оцјену мог рада и труда - каже млада хемичарка.

Ангажована је на више међународних и домаћих пројеката, а током докторских студија више пута била је у иностранству, гдје се увјерила да знањем можемо парирати било којој земљи.

Увијек је зазирала од рутинског посла, а у овоме који је изабрала, не недостаје изазова, искре изненађења и откривања нечег новог. Младима поручује да избару да раде оно што воле, јер само тако могу да дају сто одсто себе и да се изборе за своје мјесто.