latinica  ћирилица
06/10/2022 |  16:16 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије најоштрије осудио насиље над женама

Његова светост патријарх српски Порфирије саопштио је да ће Српска православна црква /СПЦ/ помагати сигурне куће за жртве породичног насиља и подстицати вјернике да добровољно учествују у раду институција и центара који се брину о жртвама сваког насиља.
Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

- Свештеници ће имати препоруку да, колико могу, препознају породично насиље у својим парохијама и да у сарадњи са социјалним радницима настоје да утичу да не долази до трагичних исхода - навео је патријарх Порфирије.

Он је истакао да ће свештеници бити подстицани и да у својим проповиједима учесталије говоре о проблему свих облика насиља који су данас присутни у друштву и породицама.

- Лично ћу се ангажовати на помоћи женама које су се склониле од насиља у сигурне куће. Црква ће настојати и да путем својих медија, образовних институција и издаваштва активно подиже свијест о овим болним темама и о могућностима за препознавање и спречавање оваквих злодјела и изопачења - навео је патријарх Порфирије.

Он је поручио свима који исповиједају Христа Господа и сматрају себе православним хришћанима да је сваки насилни чин над слабима и незаштићенима, додатна рана на тијелу Христовом.

- За хришћане су наше мајке и жене и сестре светиња. Незамисливо је и болно насиље над њима - истакао је српски патријарх.

Он је навео да је у посљедње двије године у Србији убијено више од 40 жена, а за посљедњих 10 година око 300.

Патријарх Порфирије је указао да је за Цркву Христову сасвим јасно да насилнички порив проистиче из умањивања Божје замисли о себи и о ближњем као слици и прилици Божјој, што се већ по себи сматра великим гријехом.