latinica  ћирилица
06/10/2022 |  17:56 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

ЕУ објавила нови пакет санкција против Москве

Европска унија званично је објавила нови пакет санкција против Русије, које ће ступити на снагу сутра, наводи се у документу објављеном у Службеном гласнику европског блока.
ЕУ (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER) -
ЕУ (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER)

- Ова регулатива ступиће на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику ЕУ - наводи се у саопштењу.

На Твитер налогу Европске комисије данас је објављено да нови пакет санкција означава почетак спровођења споразума Групе седам /Г7/ у оквиру ЕУ у вези са извозом руске нафте.

У одвојеној објави наводи се да ће ново ограничење цијене нафте смањити приходе Русије и да ће глобална тржишта енергетике тако остати стабилна.

Осим тога, наглашена је и забрана грађанима ЕУ да врше функције у управама руских државних фирми, како Москва не би имала користи од "европског знања и експертизе".

Онлајн лист "ЕУ обсервер" објавио је јуче да ће данас ступити на снагу нове санкције.

На интернет страници наводи се да је међу санкционисаним појединцима политички аналитичар Александар Дугин.

"ЕУ обсервер" додаје да се група компанија које се баве рударењем дијаманата "Алроса", за коју је Европска комисија првобитно предложила санкције, није нашла на званичном списку санкционисаних правних лица.

Чешко Предсједништво Европског савјета саопштило је раније да је одбор сталних представника влада земаља ЕУ постигао политички договор о новим санкцијама Москви због присаједињења нових територија Руској Федерацији.

У објави на Твитеру прецизирано је да нове санкције укључују забрану превоза нафте у треће земље по цијени изнад уведеног ограничења, као и забрану проширеног извоза робе.

- Пакет садржи забрану поморског транспорта руске нафте у треће земље изнад ограничене цијене, забрану повезаних услуга, као и извоза, између осталог, производа од челика, дрвене каше, папира, машина и уређаја, хемикалија, пластике и цигарета - наглашено је на друштвеној мрежи.

У новом пакету санкција забрањено је и пружање информатичких, инжењерских и правних услуга руским правним лицима, као и даљи извоз технике.

Према објави на Твитеру, уведено је и проширење режима санкција за Херсонску и Запорошку области, као и нови критеријум за избјегавање санкција и нови списак санкционисаних ентитета.