latinica  ћирилица
06/10/2022 |  18:11 ⇒ 07/10/2022 | 10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: До 1. децембра одгођена одлука о забрани увоза руске нафте

До 1. децембра је одгођена одлука о забрани увоза руске нафте у Србију, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.
Вучић у Прагу (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Вучић у Прагу (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Вучић је новинарима у Прагу, гдје учествује на првом самиту Европске политичке заједнице, рекао да је, на иницијативу Хрватске и уз подршку двије земље, јуче скинуто са дневног реда изузеће од забране увоза руске нафте за Србију.

- Јуче, на том састанку, када је већ све требало да прође, на иницијативу Хрватске, а подржано од две земље, једне балтичке и једне недалеко од балтичких земаља, са дневног реда је скинута дерогација норме за западни Балкан. Хрватски премијер је изашао са тезом да није фер да Србија има нижу цену нафте. А ваљда је фер да имају неке европске земље. Па чекајте, јел` ви кажњавате Русију или Србију? - упитао је Вучић.

Он је захвалио предсједнику Бугарске Румену Радеву и премијеру Грчке Киријосу Мицотакису, који су истакли да није фер то што је предложено.

На панелу о енергетици, климатским питањима и економској ситуацији, Вучић је изнио проблем Србије када је ријеч о одлуци ЕУ да ова земља не буде изузета из санкција за руску нафту.

Он је навео да је на панелу најважнији закључак да се повежу електромреже и гасни интерконектори и нафотоводи да би се користили енергенти из цијелог свијета.

- Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергенти из цијелог свијета. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам се Европљанима за подршку за изградњу интерконектора са Бугарском - рекао је Вучић.

Предсједник Србије се на маргинама самита у Прагу са предсједником Чешке Милошем Земаном са којим је размијенио мишљења о геополитичким изазовима данашњице.

На самиту Европске политичке заједнице у Прагу учествује 27 чланица ЕУ и 17 других европских земаља.