latinica  ћирилица
06/10/2022 |  19:57 ⇒ 07/10/2022 | 12:47 | Аутор: РТРС

На конгресу офталмолога у Бањалуци више од 400 стручњака (ВИДЕО)

У Бањалуци је почео 3. конгрес офталмолога Републике Српске и БиХ са међународним значајем који је окупио више од 400 стручњака из ове медицинске области из региона.
Бањалука - конгрес офталмолога - Фото: РТРС
Бањалука - конгрес офталмологаФото: РТРС

Милка Мавија, предсједник Удружења офталмолога Републике Српске и начелник Клинике за очне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске, изјавила је да ће на тродневном конгресу, који организују ово удружење и клиника, бити одржано 140 предавања.

Она је новинарима у Бањалуци рекла да је најчешћа болест у офталмологији била и остала катаракта, односно сива мрена те да ће томе бити посвећене двије сесије на конгресу.

Према њеним ријечима, данас су честе и болести макуле и мрежњаче, те ће овим областима бити посвећене четири сесије.

Помоћник директора УКЦ-а Слободан Хајдер рекао је да организовање конгреса потврђује и посвећеност УКЦ-а даљем развоју ове струке и науке.

Он је нагласио да је Клиника за очне болести УКЦ-а посљедњих година, захваљујући њеном начелнику Милки Мавији, направила велики искорак и у струци и науци.

Помоћник министра здравља Републике Српске Зоран Латиновић рекао је да је ресорно министарство радило на томе да унаприједи ову специјалистичку грану која је веома важна за грађане Српске.

- Радили смо у том смислу неколико програмских садржаја у вези са набавком савремене медицинске опреме како бисмо осавременили дијагностику и терапијске процедуре и поступке - рекао је Латиновић и додао да ће то бити настављено и у наредном периоду.

Конгрес се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, те УКЦ-а и Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци.

Рјешењем Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске овај конгрес је акредитован као међународни конгрес са максималним бројем бодова.