latinica  ћирилица
06/10/2022 |  22:38 ⇒ 22:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Због климатских промјена љетње суше 20 пута извјесније

Суше, које су протеклог лета погодиле три континента и захватиле велике дијелове Европе, САД и Кине, постале су 20 пута извјесније због климатских промјена, закључак је најновије студије групе научника који истражују везе између екстремних непогода и глобалног загријавања.
Пресушило језеро у Француској (Фото:  EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Пресушило језеро у Француској (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

Суше су исцрпиле воду из великих ријека, уништиле усјеве, изазвале шумске пожаре, угрозиле животињски свијет којем је вода природно станиште и довеле до рестрикција у коришћењу воде у Европи. Погодиле су мјеста која се већ суочавају са сувим временом у САД, као што су државе на западу, али и мјеста гдје су суше рјеђе, као што је сјевероисточни дио САД.

Кина је имала најсувље љето у посљедњих 60 година, тако да је њена чувена ријека Јангцекјанг - најдужа у Азији и трећа најдужа на свијету - била тек упола широка него обично, преноси Глас Америке.

Истраживачи из организације World Weather Attribution кажу да би се овакве врсте суша у сјеверној хемисфери дешавале тек сваких 400 година да нема климатских промјена које изазива човјек. Они сада очекују да се овакве суше понове сваких 20 година, имајући у виду колико се темепратура на глобалном нивоу повећала.

Еколошке катастрофе, као што је суша широм свијета, уз огромне поплаве у Пакистану, представљају "јасан показатељ климатских промјена", каже Мартен ван Алст, климатолог на Универзитету Колумбија и коаутор студије.

- Утицај климатских промјена је врло јасан људима који су угрожени и погађа их веома тешко - каже Ван Алст и додаје да се то односи "не само на оне у сиромашним земљама, као што су људи погођени поплавама у Пакистану... него и оне у неким од богатијих дијелова свијета, као што је западна централна Европа".

Како би утврдили утицај климатских промјена на исушивање у сјеверној хемисфери, научници су анализирали податке о времену, компјутерске симулације и влажност земљишта у различитим областима, са изузетком тропских.

Анализа је урађена узимајући у обзир колико се глобална температура већ повећала, а то је за 1,2 степена Целзуијуса, али су научници упозорили да ће температура наставити да расте и да је у студији урачунат и тај фактор.

Уз додатно загријавање од 0,8 степени Целзијуса, овакве суше дешаваће се једном у 10 година у западној Централној Европи и сваке године у сјеверној хемисфери, рекао је климатолог на швајцарском универзитету ЕТХ Цирих, Доминик Шумахер.

- Видимо ове комбиноване и каскадне ефекте дуж различитих сектора и области - додао је Ван Алст и закључио да је један начин да се ти ефекти смање умањење емисиија штетних гасова.