latinica  ћирилица
06/10/2022 |  22:48 ⇒ 07/10/2022 | 07:56 | Аутор: СРНА

Цвијановић: СНСД показао да је лидерска партија, а Додик најјача политичка фигура

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да је СНСД убједљиво побиједио на општим изборима, који су проведени фер и демократски, те да је показао да је лидерска политичка партија, а Милорад Додик најјача политичка фигура.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Апсолутно је јасно да СНСД, на челу са Милорадом Додиком остаје најјача и најбоља политичка партија, која је чак и порасла у овим изборима, а то не би могло да се догоди да партија нема јаког лидера, нити би се то могло урадити да тај лидер нема добар тим. Додик ужива подршку грађана, што се показује на изборима - рекла је Цвијановић вечерас за "Евроњуз Србија".

Она је нагласила да подршка коју Додик ужива показује да он и ради и говори оно што народ од њега очекује, у име народа, а та политика је јасна и искристалисана.

- Ми јесмо лидерска партија, али се у тој партији одлуке не доносе на једном мјесту, него у оквиру те лидерске партије имамо уигран тим на различитим нивоима и позицијама који заједнички дјелују у креирању и реализацији политичких одлука - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су протекли општи избори били слободни и отворени и да је у техничком смислу све функционисало како треба, без икаквих посебних и великих замјерки.

Цвијановић је рекла да су у изборној ноћи имали неколико фаза чекања резултата ради озбиљности коју су као партија показали, те да су након што су добили довољан број података кренули са слављем.

- Пристизали су резултати са терена из свих наших бирачких одбора, свих наших бирачких мјеста и ми смо сачекали да то буде заиста довољан број прикупљених података и онда смо изашли у јавност - додала је Цвијановић.

Она је истакла да Република Српска није у политичкој кризи зато што опозиција не признаје резултате избора и да су избори регуларни све док неко не поднесе доказ да су нерегуларни.

- Закон је дефинисао кад се жалите, на шта се жалите, на који начин се жалите и како се врши провјера оног што сте навели као предмет жалбе. Опозиција није испоштовала те рокове. Отишли су пред Централну изборну комисију /ЦИК/ да направе сцену. Знали су да се тог дана не може поднијети, да није прописано - навела је Цвијановићева и додала да је опозицији требао увод у неке протесте.

Према њеним ријечима, опозиција је преурањено прогласила побједу како би могли да праве припрему за вечерашње протесте.

Она је истакла да се ствари не рјешавају на улици.

- Отворите вреће, преконтролишите и видјећете. Урадите то на законски начин. Избори су регуларни док год ми неко у складу са законом не докаже супротно - поручила је Цвијановићева.

Коментаришући велику разлику у броју гласова које је освојила у кандидатури за српског члана Предсједништва БиХ у односу на гласове које је Додик освојио у трци за предсједника Српске, Цвијановићева је рекла да је слична ситуација била и 2018. године када је она била кандидат за предсједника Српске, а Додик кандидат за српског члана Предсједништва.

- Додик је тада побиједио са око 77.000 гласова, а ја са 37.000 или 38.000 гласова - навела је Цвијановићева и појаснила да за то постоји више разлога, а један је да се увијек мобилише више гласача за српског члана Предсједништва јер је мање партија.

На питање да ли су велики лидери у БиХ у кризи, наводећи примјер и предсједника СДА Бакира Изетбеговића, Цвијановић је рекла да се показује да је СДА дефинитивно као јединствена политичка организација јача појединачно од осталих.

- То је апсолутно видљиво и када је у питању СНСД - она је појединачно најјача странка- рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, Изетбеговић је са друге стране имао 11-12 партија које су се удружиле и истакле једног кандидата и у таквој ситуацији није ни чудо што није побиједио, али је његова партија остала најјача.

Када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит, Цвијановић је рекла да странци немају право да било шта намећу у БиХ и да је море примјера гдје су високи представници у постдејтонској БиХ кршили Устав.

Она је рекла да Шмит има проблем са легитимитетом и проблем са статусом када је ријеч о Републици Српској.

Цвијановић је нагласила да је за унутрашње односе и договор у оквиру БиХ потребно да странци "олабаве" и да је много питања о којима је могућ договор.

Она је нагласила да је права функционалност у оквиру БиХ у Републици Српској и да не треба ту функционалност жртвовати.

- Проблем је у Федерацији БиХ и у односу Хрвата и Бошњака - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је Република Српска под притиском и да на то мора да даје одговоре.

- То није конфронтација, то је одговор на притиске - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да и она има санкције од Велике Британије, али да су оне настале као обијест и нису оптерећење за грађане.

- У нашој политици има мјеста и за Исток и за Запад. Желимо са свима да сарађујемо, а конфронтација проистиче из чињенице да се стално од Српске нешто тражи и одузима. Какви бисмо ми били политичари да свако може да уђе у Републику Српску као у самопослугу и узме и изнесе шта хоће од надлежности, а да се ми не успротивимо - рекла је Цвијановић.