latinica  ћирилица
07/10/2022 |  08:41 ⇒ 08:43 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ забранила пружање крипто услуга Русима

Европска унија је увела широку забрану пружања крипто услуга Русима у оквиру своје осме рунде санкција које су одобрене у четвртак.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Новом мјером су пооштрена ограничења која су била на снази од априла 2022, пише Раша тудеј.

- Постојећа ограничења за крипто имовину су пооштрена забраном свих новчаника за чување крипто имовине, рачуна или кастоди услуга, без обзира на износ средстава у новчанику (раније је било дозвољено до 10.000 евра) - наводи се у саопштењу за јавност на сајту Европске комисије.

Након што су Виза и Мастеркард напустиле руско тржиште раније ове године и неке банке искључене из међународног банкарског система SWIFT, криптовалуте, посебно стејбкоин USDT, постале су један од најпопуларнијих начина за Русе да пребаце новац у иностранство.

Оператери крипто услуга са сједиштем у ЕУ можда ће морати да прекину обраду трансакција с Русима, осим ако клијенти нису резиденти 27-чланог блока, пише Форбс Русија.

Крипто платформе изван ЕУ могле би да слиједе тај пример, упозорио је Форбс Русија.

Након што је ЕУ у априлу увела ограничење крипто имовине за руске грађане на 10.000 евра, платформа Бајненс, регистрована у САД, једна од најпопуларнијих берзи међу Русима, усвојила је исту мјеру, додаје РТ.