latinica  ћирилица
07/10/2022 |  09:59 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

Брнабић: Охрабрујуће одгађање забране увоза руске нафте за Србију

Премијер Србије Ана Брнабић каже да је релативно добра и охрабрујућа вијест то што је ЕУ на 1. децембар одгодила одлуку о могућем изузећу Балкана, а тиме и Србије, из забране увоза руске нафте преко јадранског гасовода "Јанаф", у оквиру осмог пакета антируских санкција, али да ће Србија морати нешто другачије да се позиционира по том питању.
Ана Брнабић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ана Брнабић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Видјећемо 1. децембра, водиће се даље битка, биће много тешких разговора. Имамо још мјесец и по да се боримо и покушамо да Србија буде изузета из тих санцкија - рекла је Брнабићева за ТВ Прва.

Она се нада да ће сви у ЕУ разумјети да је Србија у специфичној позицији, јер би било лицемјерно, цинично и нефер да не разумију, те подсјећа да је 1999. године извршена НАТО агресија на Србију, да јој је 2008. године отет дио територије и погажен територијални интегритет.

Брнабићева каже да Србија може потпуно без руске нафте, али да ће другу нафту плаћати и 20 одсто више, што би је коштало стотине милиона евра.

- Када се у Европи затварају компаније због галопирајуће инфлације, људи штеде, спремају се за кризу, да практично уведете санкције Србији, не Русији, која ће и даље да продаје своју нафту широм свијета, то не би било фер, било би лицемерно и срамотна одлука - оцјењује Брнабићева.

Брнабићева је поновила да Београд мора да схвати да је Хрватска, која се похвалила да је заслужна за блокирање руске нафте за Србију преко "Јанафа", отворено показала да је непријатељска земља према Срби и да користи нафту у политичке сврхе против Србије.

- Тај један једини нафтовод /Јанаф/ пролази, нажалост, кроз Хрватску. Хрватска је показала да је небезбједан, несигуран партнер и снабдјевач и да користи енергетику за политичке сврхе - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је за Србију сада важно да покуша да види може ли изградити алтернатвне начине снабдијевања нафтом, о чему ће причати са Вучићем, чија је идеја и који рекао да су то стратешке одлуке и да се о томе мора размишљати.

Она је рекла да је хрватски премијер Андреј Пленковић био патетичан у својим изјавама о томе да му из Србије говоре да је усташа, те да је то човјек који је лично забранио посјету предсједника Србије Александра Вучића Јасеновцу, практично инструирао хрватске медије да цртају Хитлерове брчиће Вучићу и неким другим државницима.

Брнабићева је најавила да ће због новонастале ситуације Вучић сутра на прес конференцији саопштити неке стратешке одлуке.

Она подсјећа да је нафтовод "Јанаф" грађен и новцем Србије, да је био југословенски, а сада га Хрватска користи ка оруђе против Србије.

Брнабићева је рекла да је попис у Хрватској показао да је у тој земљи Срба остало три одсто, и да су испуни све што су "усташе Миле Будак и Анте Павелић зацртали - да Срба више нема".

Она је рекла да је овај попис показао да је била истинита њена изјава да је Хрватска једина етнички чиста држава на тлу Европе, за шта су је из Хрватске оптужили даје “четникуша“.

Брнабићева је рекла да се може очекивати ускоро формирање нове владе Србије у уставним роковима, те додала да је до сада било немогуће наћи довољно времена да се формира влада, дефинишу њени приоритети, да она направи експозе, јер је било приоритетнијих ситуација.