latinica  ћирилица
07/10/2022 |  10:59 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ: Рано за приговоре и жалбе (ВИДЕО)

Због неизвршавања законских обавеза бирачких одбора са скоро 16 одсто редовних бирачких мјеста Централна изборна комисија БиХ је била спријечена да јавности у року од 24 часа презентује изборне резултате за поједине органе власти, изјавио је предсједник ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић на конференцији за новинаре.
ЦИК прес - Фото: Screenshot
ЦИК пресФото: Screenshot

Арнаутовић је истакао да је "због њиховог нерада велики терет пао на општинске и градске изборне комисије у БиХ". 

- Након што од бирачких одбора добије сву документацију и материјале за изборе, општинска изборна комисија утврђује обједињене збирне резултате гласања проведеног на територији те општине за органе на свим нивоима власти за које су проведени избори. О томе саставља записник који се подноси ЦИК-у у року од 24 часа након затварања бирачких мјеста - рекао је Арнаутовић. 

Арнаутовић је окривио бирачке одборе за кашњење резултата.

- Битније им је било извијестити странке него нас - рекао је Арнаутовић.

Арнаутовић је објаснио да "уколико ОИК или ГИК нису у могућности да правилно утврде резултате за поједина бирачка мјеста и нивое власти, подносе захтјев ЦИК-у за отварање врећа и бројање гласова". 

- Рок је да се и та активност оконча трећег дана од избора до 19.00 часова. И тај рок није испоштован јер је било превише бирачких мјеста за које није било могуће утврдити изборне резултате - навео је Арнаутовић.

Из ЦИК-а наводе да су захтјеви опозиције из Српске преурањени јер званични резултати још нису објављени.

- Комисија у овом тренутку објављује прелиминарне изборне резултате, на које није могуће подносити приговор, жалбе или захтјев за поновно бројање. Када објединимо резултате гласања са редовних бирачких мјеста са резултатима из Главног центра за бројање - тада ЦИК доноси одлуку о утврђивању и објављивању изборних резултата, на које ће бити могуће уложити приговор или жалбу у року од два дана од дана доношења одлуке, односно у року од три дана је дозвољено подношење захтјева за поновљено гласање", рекао је Арнаутовић.

Он је напоменуо да је тако одређено Изборним законом БиХ.