latinica  ћирилица
07/10/2022 |  10:59 | Аутор: СРНА

Каран: Штаб за организацију протеста није у Српској него у иностранству

Штаб за организацију протеста опозиције у Бањалуци није у Републици Српској, него у иностранству, и актуелна власт треба да се активно и свакодневно бави раскринкавањем њихових прљавих намјера и упозори јавност и предузме мјере према свима који раде на распиривању сукоба и нереда, изјавио је стручњак за безбједност Љубан Каран.
Љубан Каран - Фото: Screenshot/YouTube
Љубан КаранФото: Screenshot/YouTube

Он је за Срну навео да синоћња дешавања, чији су актери најавили могућу "грађанску непослушност и блокаду саобраћајница" у Републици Српској, иду по сценарију обојене револуције, какав је већ виђен у свијету.

Према његовим ријечима, није добро да власт Републике Српске у овом тренутку рачуна на свијест народа јер је сценарио код припреме сваке обојене револуције такав да се народ држи у заблуди, да буде до неке мјере наелектрисан и љут на власт.

- То је сценарио који се увек, па и сад подстиче. Тако да те ствари морају да се спрече на време од стране актуелне власти, иначе врло брзо могу да измакну контроли, зато што страни фактор стоји иза тога и он анализира, планира и подстиче сваку активност извођача - рекао је Каран.

Каран је упозорио да је, као и код свих обојених револуција, у игри велики новац, због чега држава мора да држи под контролом све што у овом тренутку подрива државност или самосталност Републике Српске.

- Једноставно, не сме се дозволити некаква ескалација сукоба, што је крајњи циљ - сматра Каран.

Каран је увјерен да опозицији, која је окупљена око Јелене Тривић, и није био циљ да она стварно побиједи у трци за предсједника Републике Српске већ управо ескалација сукоба.

- Јер шта би они постигли и да су освојили изборе за председника када је СНСД надмоћно победио? Они не би могли да ураде неке велике злоупотребе и штете, али овако могу да постигну циљ више него да су освојили изборе - ако власт у Републици Српској не буде довољно опрезна и ако не буде имала снаге да то спречи - рекао је Каран.

Према његовим ријечима, свака нестабилност у Републици Српској нарушава и стабилност Србије, која према Српској има и моралне обавезе и оне преузете Дејтонским споразумом.

Он је указао да Србија никада неће дозволити гашење и угрожавање Републике Српске, али не може да уређује ствари у Српској.

- На то нема ни право. Власт у Републици Српској мора да подузме паметне, разборите и неопходне кораке да се не догоди дестабилизација Републике у оном драстичном смислу - напоменуо је Каран.

Опозиционе партије Републике Српске синоћ су у Бањалуци одржале протест због незадовољства изборним резултатима, а неки од актера су најавили могућу блокаду саобраћајница и грађанску непослушност.