latinica  ћирилица
07/10/2022 |  12:10 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Октобарски правнички дани: Српска ће остати у оквиру Устава Српске и Устава БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Дводневно савјетовање правника "Октобарски правнички дани" почело је данас на Правном факултету у Бањалуци.
Октобарски правнички дани - Фото: РТРС
Октобарски правнички даниФото: РТРС

На овом скупу биће представљено више од 40 научних радова из свих области права, а учесници су из Републике Српске, БиХ, Србије и осталих земаља региона. Отварању "Октобарских правничких дана" присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Радован Вишковић.

Додик је на "Октобарским правничким данима" у Бањалуци поручио да ће Република Српска остати у оквиру правне државе и онога што су Устав Републике Српске и Устав БиХ.

- Ми смо спремни да прихватимо БиХ онакву како је предвиђена словом Устава, а не ону која је креирана од разних неправних фактора. Наша правна и политичка борба ће се кретати у том правцу - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Додик истиче да је свијет пропао са становишта примјене права, будући да је видљиво да је на сцени, не међународно право, него правила која највећи и најјачи покушавају да наметну.

- Ризично је данас говорити о ЕУ која се свих година заснивала на владавини права, а оно што је урадила у БиХ је потпуно супротно томе. Подржавала је процесе који се не заснивају на праву и самим тим се дисквалификовала као субјекат у вези са примјеном и јачањем права - нагласио је Додик.

Он је рекао да је БиХ тренутно потпуно неуставна и није правна држава јер има Устав који се не примјењује и има праксу коју су други наметнули, а која је антиуставна.

Фото: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да се Република Српска залаже за једнаке правне норме које треба да важе за све, те да нема селективне примјене правних норми.

- Република Српска се залаже за то да што више правне науке и правних норми буде уграђено у сва наша рјешења и да се сви тога придржавамо, те да нема селективне примјене правних норми - рекао је Вишковић.

Он је указао на чињеницу да међународно право у БиХ у једном моменту важи, у другом случају не важи и није исто за земље у регији и окружењу у односу на БиХ.

Фото: РТРС

На "Октобарским правничким данима" су и представници правосудних институција, Министарства унутрашњих послова, града Бањалука, те академици из Српске и Србије.

Правни факултет Универзитета у Бањалуци домаћин је 19. Савјетовања правника "Октобарски правнички дани", чија је општа тема "Изградња и функционисање правног система".

Рад Савјетовања одвијаће се у пленарним сједницама данас и сутра.