latinica  ћирилица
07/10/2022 |  13:11 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Протест преурањен, као и проглашење побједе Јелене Тривић

Протест опозиције био непотребан и преурањен, као што је преурањено било и проглашење побједе Јелене Тривић за предсједника Републике, без довољног броја релевантних података, тврди декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је изјавио Срни да нема смисла унапријед говорити да је нешто покрадено, без релевантних података Централне изборне комисије БиХ о резултатима избора.

Он сматра да је преурањено проглашење побједе Тривићеве био увод у протест од синоћ, као што је и тај протест увод у неке друге активности које су записане у плану тима који ради са опозицијом на рушењу власти у Српској.

Жупљанин је навео да је неколико сценарија разрадио тим који се дјелимично налази и у Српској, а који су креирали странци.

- То само показује да немамо довољно изграђене свијести, иако је синоћњи протест показао да Република има пуни демократски капацитет и да свако ко жели да искаже своје неслагање и протест и ради то у скалду са законом нема никаквих проблема да то и уради. Овдје се поставља питање да ли је тренутак, да ли је то требало радити. Треба сачекати коначне резултате и то нам говоре управо из ЦИК-а, а онда законом је прописан редослијед радњи које треба радити - истакао је Жупљанин.

Према његовим ријечима, то би вјероватно тако и било да опозиција сама о томе одлучује, али с обзиром на то да овај процес већ неколико година воде стране обавјештајне службе онда је сасвим сигурно да је то рад по плану који су сачинили и који не може ништа добро донијети Републици Српској.

Жупљанин је констатовао да институције власти морају са пажњом да прате све активности и да воде рачуна да предуприједе сваки могући нежељени догађај.

- Ово што сада видимо, и знајући за оно што се догађало последњих година у изборним циклусима, личи на оно што зовемо "обојене револуције", односно да страни фактор жели да на улици употребом силе и немира мијења власт и поставља људе по својој вољи. Једино народ може да бира власт и, ако се овдје утврди да је злоупотријебљена воља народа, онда стоје на располагању законом прописане мјере - рекао је Жупљанин.

Он је напоменуо да је непотребно дизање вике и панике, те да је недемократско, непринципијелно и непотребно позивати људе који су гласали за једног кандидата да излазе на улице.

- Избори су тајни и ако ја изађем и кажем гласао сам за Јелену Тривић - губи се потпуни смисао основног начела тајности избора, али није спорно да опозиција има право на приговоре на оно што сматра неправилностима - нагласио је Жупљанин.

Жупљанин је навео да нико од међународних посматрача и представника није имао примједбе на изборни процес, те упитао зашто не сачекати довољан број релевантних података и информација и на бази тога радити оно што је законом дозвољено?

- Ако би сваки пут губитници избора покушали да оставаре побједу на други начин избори би изгубили потпуни смисао. Опасна је ово игра и опасно је ако неко жели да главне проблеме ријеши на улици, а не у институцијама система. Систем треба да одговара системским мјерама и да води рачуна да ни у једном моменту не угрози ничије људско право, било позиције или опозиције, али и да води рачуна да се систем не смије и не може рушити на улици - закључио је Жупљанин.

Опозиционе партије Републике Српске синоћ су у Бањалуци одржале протест због незадовољства изборним резултатима, а неки од актера су најавили могућу блокаду саобраћајница и грађанску непослушност.