latinica  ћирилица
07/10/2022 |  13:17 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Бјелица-Прутина: Рано говорити о изборним крађама (ВИДЕО)

Члан Централне изборне комисија БиХ Вања Бјелица-Прутина истакла је да је у овом тренутку рано говорити да ли су тачне тврдње опозиције о изборним крађама у Републици Српској и истакла да прво треба да буду извршене све провјере.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

На новинарско питање да ли је могуће да су избори украдени и да ли се ЦИК осјећа одговорним, она је одговорила да би се осјећала одговорном уколико не би провјерила све наводе који се односе на наводне изборне крађе.

- Гласове на бирачким мјестима броје бирачки одбори које делегирају политичке странке. ЦИК нема одговорност у том смислу, али би имао када не би помно испитао све чињенице и доказе који указају на евентуалне неправилности и уколико не би предузео све законом предузете радње са циљем њиховог отклањања - рекла је Бјелица-Прутина на конференцији за новинаре.

Она је истакла да ЦИК као институција мора бити свјесан друштвене атмосфере, поготово када је у питању постизборни период који је посебно осјетљив.

- На нас не смије утицати било каква атмосфера. Морамо радити искључиво на основу закона и доказа у предмету - рекла је Бјелица-Прутина.

Члан ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић рекла је на коференцији за новинаре да ће се тамо гдје има нелогичности, тражити отварање врећа, по службеној дужности.

- Треба сложити све податке - истакла је Хаџиабдићева и додала да ће сигурно бити ситуација у којима ће бити поништени избори, али да се у овом моменту не зна у ком обиму.