latinica  ћирилица
07/10/2022 |  14:12 ⇒ 14:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Јанаф је био поуздан снабдјевач, сада више није - предузећемо кораке да обезбиједимо нафту

Хрватска је себе изузела од санкција на увоз из Русије у оквиру посљедњег пакета санкција и зато не треба да говори о принципима и моралу, поручио је предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Нафтовод Јанаф је био поуздан снабдјевач, али више није - рекао је Вучић напомињући да је Србија плалаћала 45 до 48 милиона евра годишње за његово коришћене и да је сада вријеме да се предузму наредни кораци ради обезбјеђивања нафте.

Вучић је изјавио да су током јучерашњег самита Европске политичке заједнице у Прагу сви говорили о санкцијама Русији, али да на форуму нико није говорио отворено већ су показивали поштовање према Србији.

Хрватска је себе изузела од санкција на увоз из Русије у оквиру посљедњег пакета санкција и зато не треба да говори о принципима и моралу, поручио је Вучић.

Вучић је изјавио је да је држава већ донијела одлуку у вези са увозом нафте ако због Хрватске не буде могућ увоз руске нафте хрватским нафтоводом Јанаф, као и да ће сутра о томе обавијестити јавност и одговору Србије.

На питање новинара како коментарише изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да Хрватска не спречава Србију да увози руску нафту, али да неће дозволити да она иде преко Јанафа, Вучић је рекао да Србија једино и може да узвози нафту преко Јанафа.

Јанаф је био поуздан снабдјевач, али више није, рекао је Вучић напомињући да је Србија плалаћала 45 до 48 милиона евра годишње за коришћене тог нафтовода и да је сада на Србији да предузме наредне кораке ради обезбјеђивања нафте.

Вучић је то рекао, одговорајући на питање новинара да ли је позадина медијске хајке у Хрватској политички успјеси Србије у посљедње вријеме и то што је успјела да одржи односе са зараћеним земљама.

Објаснио је да свеобухватна хајка која се прави против њега посљедица договора комуниста и Ватикана из 1968. године прошлог вијека да се не помиње Јасеновац нити српске жртве.