latinica  ћирилица
07/10/2022 |  16:13 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Новић: Протести припремани дуго са намјером да се на власт доведу послушни

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић оцијенио је да су протести опозиције у Републици Српској пројектовани дуго и да је циљ оних са којима опозиција одавно ради и договара се био да у изборној ноћи проглашењем побједе припреми алиби за протесте који су услиједили.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

Новић је у изјави Срни нагласио да није ништа неуобичајено у БиХ да протестују они који су апсолутни губитници избора.

- Све су карте у БиХ биле бачене да странци измијене Изборни закон, у шта се умијешао Кристијан Шмит, чиме су хтјели на силу да на власт доведу оне који им одговарају - рекао је Новић.

Он је констатовао да су и протести једна од посљедица свих тих настојања.

- Ништа не личи на 5. октобар, нити је ситуација у БиХ оно што је било у Србији, нити су ови који протестују слични онима који су у Србији изводили револуцију, нити је вријеме више тако - сматра Новић.

Новић је напоменуо да је Централна изборна комисија БиХ у изборној ноћи поручила да се неће оглашавати у вези са изборима за предсједника Републике Српске до сутрадан, а и они који су организовали протесте су исто, по наредби, поручили да се неће оглашавати након што су прогласили изборне резултате и своју побједу за предсједника.

- Несрећа Републике Српске је у томе што су појединци постали поданици одређених структура из амбасада, одређених обавјештајних структура извана и то је нешто што српском народу и онима који поручују да ће насилним путем доћи на власт не служи на част, јер тако нешто никада српском народу није припадало - истакао је Новић.

Новић сматра да од таквих намјера неће бити ништа.

Он је навео да сама чињеница да опозиција 20 дана прије објаве коначних резултата ЦИК-а поручује да одмах треба кренути у поновно бројање и поновне изборе, није ништа друго до доказ да спроводе оно што је договорено на другом мјесту.

Новић је напоменуо да вјерује да ће и овакав ЦИК покушати да сачува достојанство и да се држи закона и Устава ове земље.