latinica  ћирилица
07/10/2022 |  16:20 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Брод: Дан општине и 30 година од ослобођења током Одбрамбено-отаџбинског рата (ВИДЕО)

У Броду је обиљежен Дан општине и 30 година од ослобођења. Прије три деценије, јединице 1. крајишког корпуса, под командом пуковника Славка Лисице, сломиле су отпор хрватско-муслиманских снага и ослободиле општину Брод.
Брод - парастос свим погинулим борцима и жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата - Фото: СРНА
Брод - парастос свим погинулим борцима и жртвама Одбрамбено-отаџбинског ратаФото: СРНА

Почетком рата и уласком Хрватске војске у Брод, окупатори су формирали логоре у којима је било заточено више од двије хиљаде Срба. Хрватско – муслиманске снаге убиле су 244-оро, а раниле 570-оро Срба-цивила и бораца. Туга и бол породица не јењавају.

- Изгубила сам брата и оца. Брата 28 година, а отац је имао 50. Исто ми је и послије 30 година - каже Душанка Станисављевић из Брода. 

Након ослобођења, пронађене су многе масовне гробнице. На градском гробљу највећа, из које је ексхумирано 88 тијела, претежно цивила. Они који су учествовали у одбрани, истичу вишеструки значај ослобађања.

- За Републику Српску то је значило пуно јер добила је једну стабилну и чврсту границу на ријеци Сави и хвала Богу од тог дана, 7. октобра та граница није била упитна никако - истакао је Мико Шкорић ратни командант Друге оклопне, Крњинске и Друге теслићке бригаде Војске Републике Српске.

Седми октобар, 1992. године, дан је када су јединице Војске Републике Српске ослободиле Брод који је седам мјесеци био под окупацијом.

- Сјећам се да је било радости али и туге, радости јер смо ослободили територију а туге због наших страдалих - истакао је Зоран Видић предсједник предсједништва Борачке организације Брод.

За све Србе страдале у Броду током Одбрамбено-отаџбинског рата служен је парастос.