latinica  ћирилица
07/10/2022 |  17:58 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска усмјерена на јачање енергетских капацитета и институција

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да ће у наредном периоду бити много изазова за Републику Српску, која се усмјерила на то да јача и гради своје енергетске капацитете и институције.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановић је рекла да су ти изазови како на глобалној сцени, тако и на регионалној, па самим тим се морају видјети и у оквиру БиХ.

- У Српској се трудимо, и на то сам поносна, да управо тај систем држимо чврстим и поузданим, да буџет држимо чврстим и поузданим да може да извршава своје обавезе према буџетским корисницима, и да имамо довољно средстава да можемо покретати инвестиције, а преко њих и јачати нашу привреду и стварати додатну вриједност. То заиста и радимо - рекла је Цвијановићева за Радио Београд један.

Она је рекла да је Српска фрустрирана тиме што политичко Сарајево блокира пројекте као што је изградња хидроцентрале "Бук бијела", која би могла да задовољи у потпуности потребе за 100.000 нових домаћинства у струји.

Нажалост, додала је она, ова криза се користи и на глобалном плану, а у Европи на то да се издејствује сврставање на ову или ону страну, а премало се води рачуна о томе шта су стварне посљедице по живот грађана и привреде, цјелокупног система.

- Више се води рачуна да ли сте рекли да сте више на овој или оној страни. Мислим да је то погубно - нагласила је Цвијановић.

Она је додала да је Српска везана за пут ка ЕУ, али да сада види да је у ЕУ тотални неред.

- Али, с друге стране, имамо свијест о томе да ЕУ представља оквир, кишобран под којим би требало да будемо у наредном периоду, уз очекивања да се превазиђу ови проблеми и да ЕУ у овим тешким временима не страда у потпуности у економском смислу и са аспекта кредибилитета, интегритета и у политичком смислу - рекла је Цвијановић.

Говорећи о настојањима да се промијени Дејтонски споразум, Цвијановић је рекла да неће доћи до неког новог Дејтона, јер и странци знају да за тако нешто нема сагласности.

Према њеним ријечима, сасвим су јасне позиције Српске, која је дала сагласност на Устав и Дејтонски споразум, а не на разне интервенције и промјене Дејтона.

- Да ли ће доћи до праве ревизије Дејтона? Неће доћи. Прво би морали да имате неке стране које у томе учествују и договарају ствари. За тим нема никакве потребе и то знају и странци. Повремено се појави тема како ће бити прављен неки нови Дејтон и слично. До тога неће доћи. И они знају да за тако нешто нема сагласности - рекла је Цвијановић и навела да за то у оквиру БиХ реално нема ни српске нити хрватске сагласности.

Међутим, нагласила је она, зато су странци прибјегли једној другој пракси – да мијењају Устав, а да он није промијењен.

- То када кажем звучи нереално, али то се дешава у БиХ - рекла је она, те подсјетила да се Устав прво мијењао одлукама и наметањем високих представника, а након што је то Српска проблематизовала, прибјегли су другој рецептури и све пребацили на терен Уставног суда, гдје гласачком већином два Бошњака и три странца доносе одлуке какве желе.

Тако да, додала је она, Уставни суд БиХ умјесто да је штитио надлежности прописане уставом, креирао је нова уставна рјешења.

- Ми смо то проблематизовали, не зато што мислимо да не треба поштовати одлуке Уставног суда. Треба, али у нормалној земљи, са нормалним уставним судом и праксама - каже Цвијановић, додајући да у БиХ постоје десетине неизвршених одлука Уставног суда, чак и више њих у ФБиХ, него у Српској.

Она је подсјетила да су користили тај уставни суд чак и да кажу да 9. јануар не може да буде Дан Републике Српске.

- Замислите, каве смо све лудости доживљавали, невјероватне ствари. То је рутина која се успоставила, интервенцијама страног фактора мијењао се систем, као и одлукама Уставног суда, који је, умјесто да потврђује оно што јесте Устав и оцјењује шта је уставно, креирао нова рјешења. Тако да се налазимо ту се гдје се налазимо, у нимало доброј ситуацији - рекла је Цвијановић.