latinica  ћирилица
07/10/2022 |  18:03 ⇒ 08/10/2022 | 07:22 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Протести опозиције неће угрозити стабилност Српске

Кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић сматра да протести опозиције у Републици Српској и захтјеви за понављање избора неће изазвати било какву нестабилност у Српској.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је нагласила да је СНСД добио додатни дио гласова у односу на прошле изборе, оцијенивши да ће то значити јак оријентир за формирање будуће владе, али и управљање свим другим процесима у БиХ.

Она је рекла да је на сцени стандардна матрица понашања опозиције, јер је и на прошлим изборима 2018. године била слична ситуација и тада су одржани бројни протести.

Цвијановић је подсјетила да су незадовољни и тада демонстрирали на тргу, гдје је њен тадашњи противкандидат на изборима за предсједника Републике Српске, којег је побиједила, себе проглашавао за предсједника.

Она је подсјетила да је и тада на тргу у Бањалуци била Јелена Тривић, садашњи противкнадидат на изборима за предсједника Републике Српске Милораду Додику, која се пред камерама и јавношћу заклела да због нерегуларности о којима су говорили никада неће узети посланички мандат, а онда након неколико дана сјела у посланичку клупу.

Цвијановић је истакла да то показује да постоји континуитет у матрици дјеловања опозиције, која је сада од Кристијана Шмита тражила да се промијене правила, па је он изашао у сусрет њиховим захтјевима и прије избора промијенио одређене техничке ствари, на којима је инстистирала опозиција.

- Ми сада имамо другачију, побољшану рутину, када је у питању процедура на сам изборни дан. Али, и поред свега тога, они се опет буне и жале. Мислим да ће ово проћи, а ми ћемо добити још један број гласова када стигну резултати од мобилних тимова за људе који су били спријечени да гласају, као и гласови који долазе из иностранства - рекла је Цвијановић за Радио Београд.

Цвијановић је навела да се сада у јавности и у медијима као тема протура прича о различитом броју гласова између ње и Додика, те подсјетила да је такав омјер постојао и прије четири године и да је тада Додик као кандидат за српског члана Предсједништва БиХ имао више гласова од ње као кандидата за предсједника Српске.

Она је објаснила да за то постоји више разлога, а први је тај да је мјесто предсједника Републике Српске најважније и да зато сви "јуришају" на ту позицију, јер знају да након тога постоји трасиран пут за избор Владе, за скупштинску већину, због чега је то најзанимљивија и реално најјача позиција, за коју се највише и калкулише.

С друге стране, указала је Цвијановић, на изборима за члана Предсједништва БиХ другачије се мобилишу гласови зато што ту мале партије знају, с обзиром на број гласова који мора да се избори, да не могу да освоје толико гласова, па се препуштају вољи да се изгласа ко хоће.

- То је за мене уобичајено, што се десило и 2018. и ове године. Не видим ту ништа осим врло важну чињеницу, говорећи чисто политички, а то је да је СНСД остао убједљиво најјача политичка партија, која је појачала свој капацитет на овим изборима - нагласила је Цвијановић.

Она је истакла да је легалиста и да сви увијек треба да се држе закона, те да постоје закон и процедуре које опозиција није испоштовала, јер нису поднијели пријаве на законом предвиђени начин, већ су отишли преурањено пред Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ. Она сматра да су то урадили како би послали слику да се због нечега буне и да би то био увод у протесте.

Говорећи о примједбама опозиције, Цвијановић је навела да је поновљено бројање на неким бирачким мјестима, гдје је било ситуација да је /кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске/Милораду Додику ускраћен број гласова који је приписиван неком другом или трећем кандидату.

- Ја сам увијек за то да се уради шта је закон предвидио, а у овом случају је предвидио кораке на основу којих може да се обави провјера. Мислим да ту неће бити никаквих проблема и оцјењујем ове изборе као фер, демократске и слободне и као изборе који су имали минималан број техничких проблема и недостатака - рекла је Цвијановић.

Коментаришући одлуку Кристијана Шмита да у току изборног процеса наметне измјене Изборног закона БиХ и изборних правила у Федерацији БиХ уз образложење да ће то допринијети функциониусању БиХ, Цвијановић је подсјетила да Република Српска не признаје Шмита за високог представника јер није добио одобрење Савјета безбједности УН.

- Али, све и да јесте изабран на прописан начин, никада ниједним актом ни легитимног представника није предвиђено да он мијења законе и Устав и да било шта намеће. Они су то годинама радили у БиХ неовлаштено, узурпирајући права домаћих институција и дјелујујући умјесто њих - објаснила је Цвијановић.

Она је нагласила да је њен став о том питању јасан и да су домаће институције те које треба да мијењају законе, Устав по прописаној процедури, као и да су оне одговорне грађанима и да због њих улазе у политичке утрке, добијају своје мандате и након тога одговарају својим грађанима, како онима који су их бирали, тако и онима који то нису учинили.

- Нема ту неког странца који треба да буде ауторитет изнад демократских и легално изабраних институција - навела је Цвијановић.

Она је упитала каква је то БиХ ако њену функционалност треба да обезбиједи неизабрани странац, односно појединац иза којег стоје двије или три државе, чак не ни цијела ЕУ, у којој се често згражавају на то да дође неки појединац и да то ради у једној држави.

- Каква је то БиХ и о каквој функционалности говоримо? Долазимо до закључка да је у питању велики експеримент у којем се иде на интервенционизам умјесто да они који то раде охрабре унутрашњи дијалог и кажу домаћим факторима да они управљају својом земљом и доносе одлуке, за које трпе штету ако су одлуке лоше, а добијају бенефите ако су добре. Овим интервенцијама БиХ нигдје неће стићи - рекла је Цвијановић.

Говорећи о посљедњој интервеници у режији Шмита, она је оцијенила да ће најновијим наметнутим измјенама правила донекле бити срећнији Хрвати као политичка заједница у оквиру БиХ, јер ће сматрати да ће имати нешто од онога што им је неопходно да дођу до легитимног представљања.

Цвијановић је напоменула да Република Српска никада није задовољна наметањима, па чак и када би то било у њену корист.

- Ми не можемо дати зелено свјетло томе да неко умјесто нас одлучује на такав бруталан начин да промијени закон. Имамо стране интервенције у цијелом свијету, али тако брутално да се замијени или тотално уклони легитимитет неке домаће институције да би дошао неко нелегитиман, то је апсурд - сматра Цвијановић.

Према њеној оцјени, то је накарадан систем, тако да из бруталног интервенционизма странаца не може да се изроди било шта добро за БиХ, због чега они који живе у БиХ, а посебно они који су заступљени у институцијама имају одговорност да уређују ствари тако да одразе оно што је људима у БиХ Устав дао као право.

- Све интервенције странаца до сада су биле усмјерене на одузимање од Републике Српске. Ми смо у многим случајевима били девастирани са аспекта надлежности, јер су оне одузимане од Српске и пребациване на ниво заједничких органа - рекла је Цвијановић.