latinica  ћирилица
08/10/2022 |  10:22 ⇒ 20:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: За Србију неприхватљиво да Косово буде чланица УН (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, не износећи детаље, да је суштина приједлога Њемачке и Француске о КиМ да Србија допусти улазак тзв. Косова у све међународне организације, и Уједињене нације, а да би Србија за то, иако није прецизирано, добила бржи улазак у Европску унију, и вјероватно економске значајне користи, те поручио да је за Србију неприхватљиво да Косово буде члан УН.
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav) - Фото: Instagram
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav)Фото: Instagram

Вучић је рекао да је на столу приједлог Њемачке и Француске, о којем мора да се разговара и размишља, јер се не може “бацити кроз прозор“ приједлог двије најмоћније земље, што је неодговорно и неозиљно.

- А, да ли можемо да то прихватимо, нисам сигуран - рекао је Вучић и додао да Србија има своје црвене линије, за које није сигуран да ће се некоме допасти.

Указао је да позиција Србије постаје све компликованија зато што ће, како је тачно и предвидио прије осам мјесеци, западне земље покушавати да, како они мисле, ријеше проблем КиМ, уласком Косова у УН, јер, каже, мисле да тако рјешавју унутаревропски проблем, али и без сумње, зато што на тај начин одузимају аргумент из руке Путина и Русије, који могу да се позивају, као што и чине, на тај случај.

 

Поновио је и да није разумио шта значи деманти из ЕУ, када је рекао да се мијења архитектура преговора, послије разговора са Лајчаком и савјетницима предсједника Француске и канцелара Њемачке.

Вучић је рекао да се врши психолошки притисак на Србе на КиМ и да је посљедњи случај био 6. октобра када су британски војници у великом броју били на сјеверу КиМ, као и да Американци повећају своје присуство, пошто ће им доћи још 300 војника из Илиноиса.

- У другом нивоу су проблеми на КиМ, свакодневне провокације Албанаца и појављивање различитих полицијскијх једница које немају никакве везе са Директоратом и региналном полицијом сјевер. У питању је посебан психошки притисак, а они ће рећи да су то редовне активности - рекао је Вучић.

Каже да су британски војници 6. октобра у великом броју били на сјеверу КиМ, шетали се и снимали, како би српски народ видио каква је то снага и моћ.

- Све имамо документовано видео и фотографије, да не би неко рекао да се то није десило, а они ће рећи да су то редовни задаци, како то увијек на сјеверу, а не на неком другом мјесту. Американци повећају присуство и нових 300 војника долази из Илионоиса, и интересантно је да они кажу да долазе да додатно заштите територијални интегритет и суверенитет Косова - навео је Вучић.

Истакао је да би то ваљда требало да буде јасан сигнал Србији и Србима на КиМ да не сањају о поштовању повеље УН и одлука УН укључујући 1244, јер мора да се зна чија је једина одлука која мора да се поштује.

Вучић је истакао да је то наставк политике силе од 1999. године све до данас.

- Ми смо поруку разумјели и добро разумјели да је међуанродно право одавно погажено и уништено и да постоји само право силе - навео је Вучић и додао да Србији ништа не преостаје него да се позивају на међународно јавно право и да буду можда једини који ће тога у потпуности да се придржавају, а остали када им то одговара.