latinica  ћирилица
08/10/2022 |  21:45 ⇒ 21:49 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Опозицији неће поћи за руком да ослаби Српску

Опозицији неће поћи за руком да у овом турбулентом времену ослаби Републику Српску и учини је нестабилним простором који би био рањив, рекао је вечерас портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да СНСД прихвата одговорност коју је добио од грађана Републике Српске на изборима и наставља да се бори за још јачу Српску у којој ће људи живјети још боље.

- Српска је на слободним демократским изборима, признатим од свих релевантних фактора, изабрала побједнике избора који ће да је воде у наредне четири године. Ми ћемо да очувамо стабилност у Српској, да је сачувамо од свих који буду атаковали на њу и њена права без обзира да ли долазе с вана или из Српске - рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је навео да је СНСД очекивао овакве резултате избора, односно да ће побиједити на свим нивоима и рачуна да ће веома брзо формирати све институције у Републици Српској.

Ковачевић каже да не изненађује реакција опозиције, напомињући да су имали информације да опозиција са одређеним центрима моћи припрема одређену врсту нереда у Српској.

Истичући да опозиција не прихвата изборне резултате, односно одлуке грађана, Ковачевић је подсјетио да је 2018. године Вукота Говедарица тврдио да је он предсједеник Српске, а да сада Јелена Тривић сама себе проглашава за побједника избора.

Ковачевић каже да се сада прича о опозицији и њеној реакцији умјесто да се говори о томе да је СНСД остварио убједљиву побједу и да се фокусирамо на то шта треба урадити у наредних мјесец дана како би се очувала стабилност институција Републике Српске и непријатељима Српске и српског народа поручило да смо јаки и да смо снагу добили на изборима.

- Требамо веома брзо да формирамо институције и почнемо да се бавимо приоритетима, а то је бољи живот сваког човјека у Српској, што смо већ почели да радимо, да би заштитили и вратили одузета права Републике Српске - додао је Ковачевић.

Он је истакао да СНСД уважава сваки глас који је дат опозицији, али исто тако тражи од опозиције да уважи да је већинска воља грађана Републике Српске изабрала СНСД, Жељку Цвијановић и Милорада Додика.

Према његовим ријечима, опозиција у оном капацитету који је добила од народа на изборима треба кроз парламент да се залаже за своје програме и идеје.

- Уколико буду конструктивни, вјерујем да ћемо доста тога заједно моћи да урадимо за бољи живот људи у Српској - додао је Ковачевић.

Говорећи о протестима које организује опозиција, Ковачевић је истакао да ће власт учинити све да безбједност било кога у Српској не буде нарушена, те додао да постоји неколико забрињавајућих показатеља.

Он је напоменуо да СНСД у изборној ноћи није проглашавао побједу и позивао је на озбиљност и одговорност представнике свих странака.

- С друге стране, опозиција је свјесно обмањивала грађане Републике Српске иако је губила и на основу те лажи прогласили побједу. Из једне лажи ишли су у другу и изашли на улицу. Значи да су већ тада имали спреман сценарио који значи да неће прихватити слободно исказану вољу грађана него ће по нечијем другом налогу да стварају немире у Српској - рекао је Ковачевић.

Он је рекао да је изасланик САД Габријел Ескобар отворено говорио у америчком Конгресу да је позивао телефоном представнике опозиције у Српској - Јелену Тривић и друге да напусте сједнице Народне скупштине Српске када су се доносиле неке битне одлуке и да су они то чинили, а да су те ствари грађанима јасне.

- Опозиција је од почетка имала припремљен сценарио да неће прихватити резултате избора, односно исказ слободне воље грађана Српске већ да за њих постоји нешто битније - додао је Ковачевић.

Он је поручио да ће власт Српске учинити све да настави са економским напретком и да сваки човјек живи боље.

Ковачевић је подсјетио да је лидер СНСД-а Милорад Додик недавно изјавио да иако постоји комотна већина, да се она може проширити и да се у нову владу позове и неко из опозције, како би имали снажан тим који би био најснажнији бедем свима који мисле да је ово тренутак да се могу обрачунати са Српском.

Он је истакао да је снага СНСД-а и снага комплетне Републике Српске.

- Бићемо убједљиво најјача снага без које се неће моћи ништа радити ни у Републици Српској, ни у БиХ, што ће гарантовати значајну стабилност Српској коју ћемо ми искористити да би Републику заштитили и ојачали и побољшали животни стандард - додао је Ковачевић.